Latva-Kiviniemen tila
Latva-Kiviniemen tila
Latva-Kiviniemen tila
Latva-Kiviniemen tila

Kanatilat

Latva-Kiviniemen tila

Tietoa tilasta

  • Isäntä ja emäntä: Juha ja Satu Kiviniemi. Perheeseen kuuluu kaksi lasta.
  • Tila on ollut saman suvun hallussa vuodesta 1937.
  • Broilereita kasvatettu vuodesta 1974.
  • Tilalla viljellään vehnää ja rehuvalkuaiskasveja broilereiden ruokintaan.
  • Tilan pihapiirissä toimii myös Latva-Kiviniemen hevostalli.

”Kaikki lähtee lintujen hyvinvoinnista”

Kun agronomiksi Helsingin yliopistossa opiskellut Juha Kiviniemi toi kotiin Jalasjärvelle näytille reippaan ja eläinrakkaan tyttöystävänsä, vanhemmat ja sisarukset hyrisivät tyytyväisyydestä. Jo vain oli poika onnistunut löytämään pääkaupungista kelpo emännän. Oikeassa olivat: Juha ja Satu Kiviniemi ovat luotsanneet Latva-Kiviniemen perhetilaa menestyksellä yhdessä 2001-vuodesta lähtien. Lapset Venla ja Iisakki auttavat jo vanhempiaan tilan töissä tarpeen tullen.

Latva-Kiviniemessä kasvatetaan broilereita kolmessa kasvattamossa tilan pihapiirissä. Lintuja ruokitaan oman pellon vehnällä ja rehuvalkuaiskasveilla, lisää ostetaan lähialueen viljelijöiltä. Broilereita ja peltoja hoitaa isäntä, ja tallimestariksi kouluttautunut emäntä pyörittää Latva-Kiviniemen tallia, jossa panostetaan kilpailutoimintaan ja harjoitetaan hevoskasvatusta. 

Perhetilalla on pitkä historia. Tila on raivattu 1800-luvun puolivälissä, ja vuonna 1937 se tuli Kiviniemen suvun omistukseen. Broilereiden kasvattamisen aloittivat Juha Kiviniemen vanhemmat, Antti ja Kaija Kiviniemi. Kipinän siihen sai Kaija Kiviniemi, jota miellytti työssä sen selkeä rytmi, suunnitelmallisuus ja nykyaikaisuus. Ensimmäinen kasvattamo aloitti toimintansa Latva-Kiviniemessä vuonna 1974. Untuvikkoja mahtui uuteen rakennukseen 30 000. Epäilijöitäkin riitti.

“Minulle sanottiin, että nyt astuit nappohon. Se on paikallinen tapa sanoa, että nyt teet virheen, epäonnistut. Kyllä siihen riskejä liittyi, kasvattamo rakennettiin kokonaan lainarahalla”, vanha isäntä Antti Kiviniemi muistelee.

Vaikeitakin aikoja oli, mutta kaikesta selvittiin. Seudun broilerikasvattajat tapasivat kokoontua säännöllisesti toistensa luona, ja kahvipöydässä vaihdettiin vuosien varrella kokemuksia ja jaettiin niin ilot kuin surutkin.

Nuori isäntäpari on kehittänyt tilaa edelleen. Kolmas kasvattamo rakennettiin vuonna 2010, ja tilalla on siirrytty käyttämään kotimaista energiaa. Haasteet ovat erilaisia kuin vanhan isäntäparin aikana. Tekniikka on kehittynyt huimasti, mikä on tehnyt työstä fyysisesti kevyempää. Lintujen hyvinvointia ja olosuhteita kasvattamossa on mahdollista valvoa entistä tarkemmin. Kasvattamiseen liittyy toisaalta nyt enemmän vaatimuksia volyymin, tehokkuuden ja erilaisten säädösten noudattamisen suhteen. Modernilta isännältä vaaditaankin Juha Kiviniemen mukaan ennen muuta näkemystä ja johtajuutta.

“Tilat ovat sen verran isoja, ettei isäntä voi vain kulkea tekemässä kaikkea itse. Se olisi johtamisesta pois. Monesti minusta on tilalle eniten hyötyä, kun istun laskukoneen kanssa työhuoneessa. Tietoa broilerikasvattamisesta on tarjolla paljon, mutta sitä on myös osattava suodattaa, eli on oltava näkemystä“, Juha Kiviniemi sanoo.

“Oma periaatteeni on “keep it simple”. Meillä kaikki lähtee lintujen hyvinvoinnista. Se on kivijalka, kaikki muu toiminta tilalla ja meidän perheen arjessakin tulee sen jälkeen“, hän linjaa.

“Tuolla kasvattamossa kulkiessa se päällimmäinen ajatus on yleensä, miten voisin tehdä asiat vielä pikkuisen paremmin.“

Hae Atrian Tiloja

Vastuullisen toiminnan periaatteet