Lahtisen tila
Lahtisen tila
Lahtisen tila
Lahtisen tila

Kanatilat

Lahtisen tila

Tietoa tilasta

  • Atrian ensimmäinen broilerituottaja, tuotanto aloitettu vuonna 1971.
  • Emäntä ja isäntä: Tiina ja Jukka Kivenmäki.
  • Kasvatusala noin 3000 neliömetriä.

”Kun linnut voivat hyvin, niin myös emäntä ja isäntä voivat”

Lahtisen tilalla Kauhavan Kortesjärvellä eletään samaa tahtia lintujen kanssa. Aamukuudelta tilan emäntä ja isäntä, Tiina ja Jukka Kivenmäki, lähtevät kierrokselle kasvatushalleihin. Toista kasvatushalleista hoitaa Tiina, toista Jukka. Yhteensä niissä kasvaa kerralla 55 000 broileria. Vuodessa Lahtiset kasvattavat kuusi erää lintuja.

Vaikka kasvatushallien valvonta on automatisoitu, se ei riitä.

”Ihmistä ei korvaa mikään. Aistinvarainen havainnointi on hyvin tärkeää: millainen ilma, kosteus ja lämpötila halleissa on. Jos hallissa on linnuille hyvät olosuhteet, siellä on ihmisenkin hyvä olla”, Jukka Kivenmäki kertoo.

Aamukierroksella katsotaan, että ruokinta-automaatti ja vesilinjasto toimivat ja linnut voivat hyvin.

”Seuraamme tarkoin rehun ja veden kulutusta, ettei niissä ole poikkeamia”, Jukka kertoo rutiineista.

Iltapäivällä kolmelta tehdään toinen kierros. Kasvatustyön ohella Tiina vastaa tilan paperitöistä ja Jukka korjaustöistä.

Vapaata vietetään hurauttamalla viidentoista minuutin ajomatkan päähän mökille. Sieltä on lyhyt matka ajaa takaisin halleille, jos hälytys tulee.

Yrittäjän työn vapaus ja vastuu on pariskunnalle tuttua, sillä viisitoista vuotta sitten heillä oli oma ravintola-alan yritys.

Siksi kynnys luopua päivätöistä ei ollut korkea, kun Lahtisen tila siirtyi vuonna 2010 Tiinan vanhemmilta, Antti ja Tarja Lahtiselta, Tiinalle ja Jukalle.

”Minulle oli tärkeää, että toiminta tilalla jatkuu. Ja me olemme Jukan kanssa molemmat kasvaneet tähän. Jukka on ollut tilalla nuoresta asti töissä viikonloppuisin ja lomilla, auttanut lastauksissa ja lomittanutkin isää välillä”, Tiina kertoo.

”Tiesimme myös, että Tiinan vanhemmilta saamme apua ja neuvoja tarvittaessa”, Jukka lisää.

Lahtisen tila on pärjännyt erikoistumalla, mutta pienestä on lähdetty liikkeelle: Vuonna 1948 Iivari ja Salme Lahtiselle, Tiinan isovanhemmille, erotettiin päätilasta kolmen hehtaarin pientila. Iivari ja Salme rakensivat talon, navetan ja kanalan. Tiilet tehtiin yhdessä kotitilan väen kanssa hevoskierrolla.

Ensimmäiset 200 kanaa hankittiin vuonna 1952. Munista haudotettiin untuvikkoja kammarissa, niin että niillä olisi parhaat mahdolliset oltavat. Iivarin ja Salmen tila erikoistui myöhemmin broilereihin, vuonna 1971, ja oli Atrian ensimmäisen broilerikasvattaja.

Nyt Lahtisen tilalla kasvaa vuodessa 330 000 broileria, mutta eläinten hyvinvoinnille perustuu myös Tiinan ja Jukan työ. Se takaa toimeentulon tilan väelle, Tiinalle, Jukalle ja heidän kahdelle lapselleen, Artulle ja Elinalle.

Kun linnut voivat hyvin, niin myös emäntä ja isäntä voivat. Entisenä ravintola-alan työntekijänä tiedän myös, että hyvästä raaka-aineesta saa hyvää ruokaa”, Tiina sanoo.

Lahtisen tila

Hae Atrian Tiloja

Vastuullisen toiminnan periaatteet