Lähteenmaan tila
Lähteenmaan tila
Lähteenmaan tila
Lähteenmaan tila

Kanatilat

Lähteenmaan tila

Tietoa tilasta

  • Isäntäpari Ville Lähteenmaa ja Mira Kaappola

  • Broilereita kasvatettu vuodesta 2013 alkaen, sitä ennen kalkkunoita

  • Tilalla viljellään vehnää, kauraa ja öljykasveja

”Pehkun hyvä kunto on eläinten hyvinvoinnin A ja O”

Ilmajoen Koskenkorvalla Lähteenmaan tilalla työt hoidetaan paitsi isäntäväen voimin niin myös naapuriyhteisön avulla. Vakituisia ulkopuolisia työntekijöitä tilalla ei ole, mutta apukäsiä löytyy onneksi läheltä.

”Kun untuvikot tuodaan, naapurit ja kaverit ovat olleet apuna. Vanhaisäntäkin auttaa lomittajana ja kiireapulaisena, ja monesti naapurinpojille saa soittaa ja hälyttää tarvittaessa apuun”, isäntä Ville Lähteenmaa kiittelee.

”Toki lastauksessa ja kevättöissä on mukana ulkopuolisia työntekijöitä.”

Lähteenmaan tilalla on 45 000 broilerin halli, jossa linnut pääsevät hyppimään orsille, käyttämään virikkeitä ja syömään tilan omaa viljaa. Muutoinkin broilereiden hyvinvointi on etusijalla.

”Pehkun hyvä kunto on eläinten hyvinvoinnin A ja O, samoin kuin tietenkin hyvä ilma.”

Lähteenmaan tilalla kasvatetaan broilereiden lisäksi noin kerran vuodessa emobroilerinuorikoita broilerimunittamoihin.

Tilalla on ollut broilereita vuodesta 2013 alkaen ja sitä ennen vuosikymmenen ajan kalkkunoita. Maatalousyrittäjyydellä on suvussa kuitenkin vielä paljon pidemmät juuret. Ville Lähteenmaa otti tilasta vetovastuun vuonna 2015.

Lähteenmaan perheeseen kuuluvat Villen lisäksi kihlattu Mira Kaappola sekä perheen laaja eläinkatras: Rambo-koira, kissat Matti ja Heikki, Minttu-pupu ja kahdeksan hevosta.

”Emäntä sanoi, että hevostalli pitää saada, jos tähän muuttaa”, Ville Lähteenmaa hymyilee.

Varsinkin Miralla hevoset ovat lähellä sydäntä, sillä Kaappolan kotitilalla Kauhajoella on ravihevostalli, mutta Villekin on Miran kautta innostunut raviurheilusta.

Omilla pelloilla viljellään vehnää broilereiden ruuaksi sekä jonkin verran kauraa hevosille ja viljelykierron mukaan öljykasveja. Omaa metsääkin löytyy. Sitä hyödynnetään hakkeeksi.

”Itse pidän tärkeänä sitä, että rehutehdas on tässä ihan lähellä, jolloin kuljetusmatkat jäävät tosi lyhyiksi ja päästöt pieniksi."

Tilalla on uusi kotimaisen energian lämpökeskus, ja suunnitelmissa on myös aurinkosähköön panostaminen.

Silloin kun pää kaipaa tuuletusta työnteosta, Lähteenmaa suuntaa moottoriajoneuvojen luokse.

Talvisin mies harrastaa moottorikelkkailua ja kilpailee lajissa myös, ja kesäisin aika kuluu motocrossin ja moottoripyöräilyn parissa.

”Kaikki pörisevät ovat siis mieleeni. Toisaalta nurmikonleikkuu jää monesti emännän harteille.”

Hae Atrian Tiloja

Vastuullisen toiminnan periaatteet