L. ja M. Saaren tila
L. ja M. Saaren tila
L. ja M. Saaren tila
L. ja M. Saaren tila

Kanatilat

L. ja M. Saaren tila

Tietoa tilasta

  • Leena ja Markku Saari aloittivat isäntäparina vuonna 1975. Perheeseen kuuluu kaksi lasta ja kuusi lastenlasta.
  • Broilereita on kasvatettu tilalla vuodesta 1995, sitä ennen sikoja ja kalkkunoita.
  • Tilalla viljellään vehnää broilereiden ruuaksi.

”Parasta tässä työssä on vaihtelevuus”

Kurikkalainen L. ja M. Saaren tila on perustettu vuonna 1975. Aluksi Saarilla oli yhdistelmäsikala, kunnes siat vaihtuivat kalkkunoihin. Broilerinkasvatuksen Leena ja Markku Saari aloittivat vuonna 1995.

Myös Leenan ja Markun poika Jari Saari on kasvattanut broilereita vuodesta 1998 lähtien. Kasvattamot sijaitsevat lähellä toisiaan, joten yhteistyö tilojen välillä on tiivistä. 

”Tuntuu mukavalta, kun työt sujuvat”, kuvailee Leena, joka on aina nauttinut käsillä tekemisestä ja kovastakin työstä.

”Kevät ja kasvukauden alkaminen tuntuu aina hienolta, mutta työtä on paljon. Joulun jälkeen sitten ollaan aikalailla poikki.  Vaikka paperihommat ovatkin viheliäitä, rankan päivän vastapainoksi on ihan mukavaa istua välillä koneen ääreen.”

Eniten työtä teettävät lastauspäivät, eli päivät, jolloin linnut lastataan kuljetusmoduuleihin ja täydet moduulit siirretään lämpöeristettyihin rekkoihin kuljetusta varten. Vaikka työt hoituvat koneiden avulla,  Leena Saaren mukaan lastauksessa tarvitaan kahdeksan ihmisen työpanosta. Kurikassa broilerinkasvattajat ovat sopineet keskenään lastausringeistä, josta saa tarvittaessa apuvoimia.

”Rekka tulee tunnin välein, ja se on täytettävä heti. Aikataulussa pitää pysyä. Onneksi pojat ovat käteviä korjaamaan, jos koneisiin tulee vikaa.”

Leenalla ja Markulla on selkeä vastuunjako, mutta molempien on silti hallittava kaikki mahdolliset työt. Myös lapsenlapset hääräävät jo apuna tilan töissä.

”Parasta tässä työssä on vaihtelevuus”, toteaa Leena, joka itse viihtyy parhaiten ulkotöissä. Hänestä saakin aina hyvän ja innokkaan ”apumiehen” esimerkiksi rakennustyömaalle.

Vapaa-aikaa Saaret viettävät parinsadan metrin päässä sijaitsevalla jokirantamökillään. Leena kuvailee paikkaa välttämättömäksi henkireiäksi, jossa pienikin vapaahetki tuntuu lomalta.

”Kun aina on ollut eläimiä ja päivystämistä, mökki piti rakentaa lähelle. Se oli hyvä päätös. Sinne kun pyörällä ponkaisee ja käy uimassa, on kuin uusi ihminen.”

Saaren perheessä syödään paljon broileria. Leena kertoo ostavansa pakastimeen sekä oman että poikansa tilan broileria aina kun sitä on kaupassa saatavilla.

”Tuntuu ihanalta nähdä oman tilan nimi broileripakkauksessa. Yleensä valitsen maustamattomia fileitä, sillä haluan maustaa itse. Broilerista saa maistuvan ruuan niin nopeasti, ja se on kaiken lisäksi terveellistä lihaa.”

Hae Atrian Tiloja

Vastuullisen toiminnan periaatteet