Kunnin tila
Kunnin tila
Kunnin tila
Kunnin tila

Kanatilat

Kunnin tila

Tietoa tilasta

  • Kangasalan Pakkalan kylässä Pakkalanjärven rannalla sijaitseva tila on perustettu 1500-luvulla.
  • Broilerinkasvatus alkoi vuonna 1967
  • Omistajat Annele ja Erkki Mäkijärvi

Historian havinaa jo 1500-luvulta

Pakkalanjärven rannalla Kangasalla sijaitsevalla Kunnin tilalla on pitkä historia. Ensimmäiset merkinnät tilasta löytyvät historiankirjoista jo 1500-luvulta, Kustaa Vaasan ajoilta. Tila on ollut saman suvun hallussa vuodesta 1876. Nykyinen isäntäpari Annele ja Erkki Mäkijärvi ovat sukutilallisia viidennessä polvessa.

Erkin vanhemmat aloittivat broilerituotannon Pakkalan kylässä vuonna 1967. Kunnin tila on Suomen vanhin tila, jossa on yhtäjaksoisesti kasvatettu broilereita.

-Olin 7-vuotias ja koulussa ensimmäisellä luokalla, kun broilerit tulivat. Muistan, kun pieni Morris-pakettiauto toi meille untuvikkoja, joita taisi olla 2700. Eihän se kylällä ihan uutta ollut, minäkin olin nähnyt untuvikkoja naapuritiloilla, Erkki muistelee.

-Vanhasta navetasta laitettiin lehmät pois ja muutettiin se broilerikasvattamoksi. 1967 alkoi uuden broilerihallin rakentaminen. Sama halli on käytössä vielä tänäkin päivänä, tosin täysin peruskorjattuna.

Kunnin tilan broilerituotantoa on laajennettu pariinkin otteeseen sen jälkeen, kun Suomi liittyi Euroopan Unioniin. Työ on muuttunut Erkin mukaan jatkuvasti haasteellisemmaksi.

-Vaikka uudet säädökset ja vaatimukset teettävät työtä, paljon niillä on saatu aikaan hyviä asioita. On tärkeää, että tuotamme turvallista ja puhdasta ruokaa, ja että sitä voidaan tuottaa ilman lääkitystä. Tämäkin tila on vain pieni osa pitkää elintarvikeketjua, jossa jokaisen osa-alueen on tehtävä työnsä hyvin, jotta koko ketju onnistuu.

Broilerinkasvatuksen lisäksi Kunnin tilalla harjoitetaan maanviljelyä: vehnää broilerinrehuksi sekä ohraa, rapsia, kauraa ja heinää.

Viestikapula ja vastuu tilasta siirtyivät Annelelle ja Erkille vuonna 1983. Tällä hetkellä tilanne on se, että seuraava sukupolvi on pikku hiljaa astumassa remmiin. Perheen nuorempi tytär ja lapualainen vävy ovat valmistuneet agronomeiksi ja ovat jo osallistuneet Kunnin tilan töihin. Toinen tytär asuu lähistöllä ja käy auttamassa tarpeen tullen.

Myös Erkin veljellä on broilereita, ja veljekset auttavat tarvittaessa toisiaan.

Entisestä ajasta ja monen sukupolven tekemästä työstä kertovat pihapiirin tiilinavetta, aitta ja maatilan päärakennukset, jotka ovat säilyneet yli sata vuotta vanhasta rakennuskannasta. Idyllin kruunaavat laitumella käyskentelevät tyttären hevoset.

Aina kun vapaa-aikaa jää, tilan emäntä lähtee lenkille. Liikuntaharrastuksen lisäksi Annele on aktiivinen valokuvaharrastaja. Isäntä taas viihtyy hirvimetsällä, ja löytyypä tallista myös moottoripyörä, jonka selkään Erkki ja välillä Annelekin hyppäävät tuulettumaan.

Hae Atrian Tiloja

Vastuullisen toiminnan periaatteet