Koskisaaren tila
Koskisaaren tila
Koskisaaren tila
Koskisaaren tila

Kanatilat

Koskisaaren tila

Tietoa tilasta

  • Isäntäpari Ville ja Nina Saari.
  • Tila sijaitsee Tiistenjoella.
  • Broilereiden kasvatus aloitettiin 1996.
  • Tilalla on myös broilerimunittamo.

”Töiden ajoittaminen on yhdenlaista pokeripeliä”

Koskisaaren perhetilalla Lapualla on kasvanut broilereita vuodesta 1996. Sitä ennen tilalla oli ollut lehmiä, mulleja ja viimeksi lampaita. Lampaat lähtivät vähän ennen kuin broilerit tulivat.

Ville Saari oli vasta 25-vuotias, kun kotitila siirtyi hänen nimiinsä. Nuoruutta, samoin kuin rohkeutta tarvittiinkin, sillä Suomi oli juuri liittynyt Euroopan Unioniin eikä aika ollut investoinnille kaikkein otollisin.

”Alkurahoituksen saaminen oli siihen aikaan hankalaa”, Ville muistelee.

Tiistenjoella sijaitsevan Koskisaaren tilan tarina on mielenkiintoinen, Villen isoisä Heikki Saari kun osti tilan aikoinaan palattuaan Amerikasta takaisin Pohjanmaalle. Rahat hän oli tienannut metsätöissä Kanadassa ja Pohjois-Amerikassa.

Isoisä muistetaan Tiistenjoella lainkuuliaiseksi mieheksi, joka toimi kyläpoliisina ja kaateli viinankeittäjien pannuja. Villen isä syntyi vuonna 1927, ja hän taas toimi maataloustöiden ohella metsätyön johtajana Metsäliitossa. Ville on Koskisaaren tilan kolmas isäntä.

Koskisaaren tilan isäntä on sitä mieltä, että maatalousyrittämisessä on parasta se, että kaikki päivät ovat erilaisia ja oppimista riittää aina.

”Ikinä ei opi: olisi pitänyt kylvää kaksi päivää aiemmin ja puida eilen tai vasta ylihuomenna. Peltoviljelyssä ollaan niin säiden armoilla, ja töiden ajoittaminen on yhdenlaista pokerinpeluuta. Maan alle kuitenkin satsataan kohtuullinen summa rahaa joka vuosi.”

Yritteliäällä isäntäparilla on myös broilerimunittamo. Villen mukaan munittamo on Nina-emännän hallinnonalaa. Ville toimii myös aliurakoitsijana broilerilastauksessa, ja lastauksia hän tekee yhdessä vanhimman poikansa Martin kanssa.

”Parhaimmillaan lastaustiloja oli 12, mutta nyt trukkimiehen työt ovat hiipumaan päin. Maailma muuttuu.”

Villen nykyinen vaimo ja Koskisaaren emäntä Nina on kotoisin Espoosta. Perheeseen kuuluu yhteensä 5 lasta: Martti, Artturi, Valtteri, Joanna ja Vilja.

Hae Atrian Tiloja

Vastuullisen toiminnan periaatteet