Kortesmäen tila
Kortesmäen tila
Kortesmäen tila
Kortesmäen tila

Kanatilat

Kortesmäen tila

Tietoa tilasta

  • Isäntä ja emäntä: Juha ja Pirjo Kortesmäki.
  • Tilalla on kasvatettu broilereita vuodesta 1986.

Tuloksia odotetaan aina mielenkiinnolla

Juha ja Pirjo Kortesmäki ovat kasvattaneet broilereita vuodesta 1986 kivenheiton päässä Seinäjoen keskustasta. Atrian Perhetila -pakkauksissa nimenä on Kortesmäen tila, Seinäjoki. Broilerintuottajan arki on tullut tutuksi vuosien mittaan, mutta leipääntymisestä ei ole tietoakaan.

”Kun erä on lähtenyt ja saadaan hyvät tulokset, niin ne lämmittävät yhtä paljon mieltä kuin alkuvuosinakin. Tulokset tulevat Siipinettiin seuraavana päivänä, ja aina niitä odottaa yhtä” malttamattomana”, Juha kertoo. Teurastusraportti on tuottajalle tärkeä oman työn arviointi- ja ohjausväline.

Pirjo ja Juha tapasivat Ilmajoen maatalousoppilaitoksessa 1980-luvun alussa ja pari meni naimisiin vuonna 1984. Juhan kotitilaa alettiin viljellä seuraavana vuonna ja broilerintuottajiksi ryhdyttiin vuonna 1986.

Tilanpidon jatkuvuus Pirjolla ja Juhalla on turvattu. Heillä on kolme poikaa: Matti, Mauri ja Manu. Matilla on maatalousalan koulutus ja lisäksi sähköasentajan pätevyys, Mauri on putkimies ja Manu opiskelee ATK-insinööriksi. Juha iloitseekin, että perheestä löytyy monen alan osaajia:

”Nykyajan maatilalla näille kaikille taidoille riittää kysyntää. Pojat hallitsevat myös maatilan rutiinit niin pellolla kuin broilerikasvattamoissakin.”

Matti todennäköisimmin jatkaa vanhempien ammattia. Tällä hetkellä hän asuu vaimonsa kanssa tilan ulkopuolella, mutta käy päivittäin töiden jälkeen kotitilalla ”kääntymässä” ja katsomassa, tarvitaanko apua. 

Kesäisin työtahti on tiukka; taukoja erien välillä ei juuri ole. Välillä voi sentään vaihtaa työhaalarin laskettelu- ja hiihtovarusteisiin ja ladata akkuja Lapin lumilla.

Päivittäinen broilereiden hoito on edelleen Pirjon ja Juhan vastuulla. Kasvattamoja on kaksi ja he kiertävät ne vuoropäivin. ”Toinen voi nähdä asioita eri lailla kuin toinen”, Juha perustelee käytäntöä.

”Näin on helpompi havaita, jos johonkin asiaan pitää puuttua.”

Pirjon ja Juhan ammattitaidosta kertoo osaltaan se, että lähes 30 vuoden aikana yhtäkään broilerierää ei ole tarvinnut lääkitä eikä salmonellaa ole löydetty koskaan. Salmonellanäytteethän otetaan jokaisesta kasvatuserästä. ”Broileri on myös lähiruokaa”, Juha muistuttaa.

”Untuvikot tulevat Atrian hautomolta noin 5 kilometrin päästä. Rehutehtaalle on hiukan pidempi ja teurastamollekin vain noin 10 kilometriä.”

Hae Atrian Tiloja

Vastuullisen toiminnan periaatteet