Kohdan tila
Kohdan tila
Kohdan tila

Kanatilat

Kohdan tila

Tietoa tilasta

  • Tilan isäntä: Aku Toppari
  • Broilereita kasvatettu vuodesta 1990
  • Tilan rakennukset lämpiävät oljilla

Kotimaisen, puhtaan lihan tuottaminen on ylpeyden aihe

Kohdan perhetilan kanaloissa kierretään kahdesta kolmeen kertaan päivässä tarkistamassa, että broilereilla on kaikki hyvin.

”Seuraan aistinvaraisesti ilmanlaatua ja tarkistan, että kupeissa on ruokaa ja että vettä tulee jatkuvasti eikä mitään ole hajalla. Myös lintujen aktiivisuutta ja liikkumista tarkkaillaan”, vuodesta 2013 lähtien tilan isäntänä toiminut Aku Toppari kertoo.

Topparin suku on viljellyt Peräseinäjoella sijaitsevaa Kohdan tilaa 1700-luvulta lähtien. Broilereita siellä on kasvatettu 1990-luvulta alkaen.

Aku viljelee tilan mailla nykyisin vehnää, hernettä, kauraa ja rypsiä, ja myös rukiin viljely on parhaillaan testauksessa. Lisäksi tilalla harjoitetaan viljan rahtikuivausta, koneurakointia sekä jonkin verran myös viljan välitystä ja vastaanottoa.

Öljylämmityksestä on vaihdettu ekologisempaan vaihtoehtoon, nimittäin olkilämmitykseen. Myös aurinkokennojen asentaminen on ollut Akulla mielessä.

Kohdan tilalla käytetään ulkopuolista työvoimaa sesonkikausina kevät- ja syystöissä. Muutoin Aku hoitaa tilaa itsekseen.

”Työnteko on mukavaa. Ei kai sitä muuta voi sanoa, kun kyse on omasta valinnasta. Kyllä kotimaisen, puhtaan lihan tuottaminen on minulle ylpeyden aihe, ja se on tässä hommassa parasta.”

”Tuntuu myös hienolta, kun oman tilan nimi on broileripaketissa. Paljon on tullut palautetta, kaukaakin, ihmisiltä, jotka ovat ostaneet tilan broileria.”

Pikkupojasta asti maatalousyrittäjyydestä haaveilleella Akulla on tavoitteena kehittää tilaa aina vain paremmaksi ja samalla myös onnistua parantamaan työn kannattavuutta. Laajentaminen on niin ikään pitkän tähtäimen suunnitelmissa.

Vapaa-ajalla Aku tykkää touhuta ja retkeillä tyttärensä Ronja-Orvokin kanssa. Usein tulee myös hypättyä moottoripyörän selkään vailla päämäärää.

”Ei minulla ole kertaakaan tainnut olla mitään kohdetta. Katson vain, missä päin on mustia pilviä enkä sitten käänny ainakaan sinne. Joskus saatan ajatella käyväni nopeasti kaupassa, mutta ajankin yhtäkkiä 250 kilometriä”, Aku kertoo ja nauraa.

Hae Atrian Tiloja

Vastuullisen toiminnan periaatteet