Kankaan tila
Kankaan tila
Kankaan tila
Kankaan tila

Kanatilat

Kankaan tila

Tietoa tilasta

  • Tila ollut saman suvun hallussa 1916 lähtien.
  • Isäntäpari Jussi ja Mari Kangas
  • Broilereita kasvatettu vuodesta 1987
  • Uusi kasvattamohalli valmistui 2014. Nykyisin kerralla kasvaa 95.000 broileria.
  • Tilalla viljellään rehuohraa, vehnää ja rypsiä

Uusi isäntä haluaa kehittää sukutilaa

Jussi Kangas aloitti Lapualla sijaitsevan Kankaan perhetilan isäntänä vuonna 2012. Nuorta isäntää ei sukupolvenvaihdos jännittänyt.

“En ole ikinä osannut ajatella, että tekisin elämässäni jotain muuta. Koko ikäni olen tilan töissä touhunnut, elämäntapa se on. Olin kolmevuotias, kun broilerit tulivat meille. Sain olla lastauksissa jo varhain ovimiehenä eli avaamassa ja sulkemassa kasvattamon ovia, kun lintuja vietiin “, Jussi Kangas muistelee.

Broilereiden kasvattamisen aloittivat tilalla vuonna 1987 Jussi Kankaan vanhemmat Matti ja Aija-Leena Kangas.

“Se mahdollisti maanviljelyn päätoimisesti. Emme ole katuneet. Lintumäärä on meidän aikanamme nelinkertaistunut. Kun uusi kasvattamo vuonna 2008 valmistui, olemme pystyneet kasvattamaan 54.000 linnun eriä”, Matti Kangas kertoo.

Hän on luvannut olla poikansa perheen apuna tilalla niin kauan kuin terveyttä ja jaksamista riittää.

Uusin kasvattamohalli avautui linnuille joulukuussa 2014, ja Kankaan tilalla kasvaa kerralla nyt 95.000 broileria.

Uusi isäntä haluaa kehittää tilaa edelleen.

“Viljelyssä olevaa peltopinta-alaa pyrin kasvattamaan, eikä ole mahdoton ajatus, että broilereita olisi joskus enemmän. Toivon, että tila jatkaisi suvun hallussa vielä minunkin jälkeen. Mutta sen näkee sitten”, toteaa Jussi.

Hänen ja Mari-vaimon perheeseen kuuluu kaksi poikaa, vuonna 2011 syntynyt Iisakki ja 2013 syntynyt Iivari.

Kankaan tila on ollut suvun hallussa vuodesta 1916. Matti Kankaan lapsuudessa viljeltiin maata ja pidettiin lypsylehmiä. Lehmät saivat lähteä vuonna 1970, kun Matin äiti, emäntä Orvokki Kangas, valittiin eduskuntaan. Teini-ikäiselle Matille äidin uusi työ Helsingissä tarkoitti aiempaa isompaa vastuuta tilan töistä, mutta myös uusia näköaloja yhteiskuntaan. Pojassa heräsi kiinnostus vaikuttamiseen. Matti Kangas on Lapuan valtuustossa ja toimii MTK:n Lihasiipikarjajaoston ja Etelä-Pohjanmaan Broileryrittäjien puheenjohtajana.

“Yhteiskunnallinen toiminta on auttanut ymmärtämään alan uhat ja vahvuudet entistä paremmin. Haasteena tulevaisuudessa on kilpailla ulkomaisen tuotannon kanssa. Suomalaisia kuluttajia pitää kiittää siitä, että he ovat ymmärtäneet kotimaisen broilerin arvon”, toteaa Matti.

Myös Jussi osallistuu yhdistystoimintaan. 

“Maaseutunuorten kanssa järjestämme joka kesä paikallisella tilalla avoimien ovien päivän. Omalla vuorollamme ihmiset saivat kurkistaa broilerikasvattamoon ikkunasta. Hygieniasyistä emme voineet viedä ketään sisälle asti. Ihmisillä oli ennakkokäsityksiä, jotka sitten siinä tilanteessa korjaantuivat. Haluan olla tulevaisuudessakin mukana edistämässä avoimuutta.”

Hae Atrian Tiloja

Vastuullisen toiminnan periaatteet