J. Kortesmäen tila
J. Kortesmäen tila
J. Kortesmäen tila
J. Kortesmäen tila

Kanatilat

J. Kortesmäen tila

Tietoa tilasta

  • Tilaa isännöivät Jaakko ja Jussi Kortesmäki
  • Broilerikasvatus aloitettu 1986
  • Tilalla viljellään viljaa rehuksi sekä sokerijuurikasta ja perunaa. 
  • Jaakko on myös Ilmajoella toimivan Sikamäen tilan osakas.

”Broilerikasvatus on mielenkiintoista työtä”

J. Kortesmäen perhetilalla Seinäjoella aloitettiin broilereiden kasvatus vuonna 1986. Broileritilan isännyys siirtyi Kortesmäen veljeksille Jaakolle ja Jussille vuonna 2013.

Tilan kasvattamot sijaitsevat Seinäjoella ja Ilmajoella. Jussi asuu Seinäjoella ja Jaakko Ilmajoella, jossa hän toimii myös sikafarmarina yhdessä Markku Puskan kanssa. Heidän omistamallaan Sikamäen tilalla on paikat 3.000 lihasialle.

Sikala työllistää yhden vakituisen työntekijän sekä kiireapulaisen. Broileritilalla ei ulkopuolista työvoimaa ole, eli veljekset jakavat työt keskenään:  Jussi hoitaa päätilalla Seinäjoen Alakylässä sijaitsevaa kasvattamoa ja Jaakko on vastuussa Ilmajoen kasvattamosta.

”Lastaukset, lannanajot, hallien pesut ja valmistelut uutta erää varten tehdään porukassa. Jos toisella on menoa, toinen voi tuurata”, kertoo agrologiksi (AMK) Ilmajoella opiskellut Jussi.

”Olen saanut harjoitella omalla tilalla. Toki tässä tuli harjoiteltua jo ennen kouluakin. Broilerikasvatus on mielenkiintoista työtä, ja niin sen pitää ollakin, ei sitä muuten jaksaisi työkseen tehdä.”

Hälytykset kanalasta tulevat etäkäyttöjärjestelmän kautta suoraan puhelimeen, ja lintujen hyvinvointia pystyy seuraamaan nettiyhteyden välityksellä vaikka koulun penkillä.

”Kovin kauas ei kasvatuksen aikana kuitenkaan voi tilalta poistua”, kertoo Jussi, joka ei olisi voinut kuvitella itselleen muuta ammattia. Jaakko on ammatinvalinnasta samaa mieltä.

”Broilerinkasvatuksessa tykkään siitä, että kasvatuskierto on suhteellisen tiivis, ja työn tulos realisoituu nopeasti. Kasvatuserän aikana on aina hyvä miettiä, mitä voisi tehdä toisin, eli kehitystyötä tehdään jatkuvasti.”

Veljeksillä on ikäeroa 9 vuotta, Jaakko on vanhempi. Hänen perheeseensä kuuluu aviopuoliso ja pieni poika. Myös Jussilla on puoliso katsottuna.

Työnteon lisäksi Jussi harrastaa autojen, lähinnä vanhojen Volvojen entisöintiä ja rakentelua. 

Jaakko käy kuntosalilla ja harrastaa laskettelua. Moottorikelkkailu on veljesten yhteinen harrastus.

”Harrastukset ovat aika talvipainotteisia, sillä kasvukauden aikana ei oikein ehdi töiden lisäksi muuta tehdä. Meillä kasvinviljely on merkittävässä osassa”, kertoo Jaakko, joka osti tilan, talon, pellot ja metsät Ilmajoelta. 

Hae Atrian Tiloja

Vastuullisen toiminnan periaatteet