Itälehdon tila
Itälehdon tila
Itälehdon tila
Itälehdon tila

Kanatilat

Itälehdon tila

Tietoa tilasta

  • Isäntä Marko Itälehto, avopuoliso Sirkka. Perheeseen kuuluu yhteensä kaksi lasta.
  • Broilereita on ollut tilalla vuodesta 2005. Sen jälkeen on tehty kaksi laajennusta.
  • Tilalla viljellään rypsiä ja vehnää, joka menee broilereiden ruuaksi.

Suomenmestarikyntäjä ei pelkää työtä eikä haasteita

Itälehdon tilalla Ilmajoella on kasvatettu broilereita aina vuodesta 2005 lähtien. Sitä ennen tilalla toimi broilerimunittamo, joka aloitti toimintansa vuonna 1972. 

Tilan isäntä Marko Itälehto oli vasta 22-vuotias, kun tilakauppaa ryhdyttiin suunnittelemaan hänen silloisen vaimonsa kotitilalla.

”Aikalailla hirvitti mennä pankinjohtajan puheille”, hän muistelee.

Työnteko sen sijaan ei ole isäntää koskaan hirvittänyt, vaan päinvastoin. Erityisen mieluisaa työtä on kyntäminen, ja sen homman Marko todistettavasti hallitsee. Hän nimittäin on voittanut lukuisia suomenmestaruuksia kyntökilpailuissa. Joskus on kisoista tullut pronssia ja hopeaakin, mutta yleensä Marko on palannut kotiin kirkkain mitali kaulassaan.

”Viisi kertaa osallistuin myös MM-kisoihin. Niissä paras sijoitus on 7. Erityisesti mieleen on jäänyt ensimmäinen MM-kisa Uudessa-Seelannissa, jonne matkattiin traktorin kanssa. Se oli Valtran esittelykone, joka sitten myytiin sinne. Taisin olla silloin 26-vuotias, ja isän kanssa oltiin matkassa.”

Saksassa, Tanskassa ja Irlannissakin Marko aikoinaan kisasi, ja Australiassa hän kävi katsomassa MM-kyntöjä.

”Saksassa pellolle oli pystytetty iso teltta, ja siellä grillattiin kanaa. En olisi silloin uskonut, että joskus vielä itsekin kasvatan broilereita.”

Myös Markon isä on osallistunut kyntökisoihin, samoin pikkuveli.

”Isä on harrastanut meistä pisimpään, ja veli harrastaa hommaa edelleen. Kerran tuotiin kisoista kolme kultamitalia eri sarjoista. Minä osallistuin edellisen kerran kisaan vuonna 2007. En ole ehtinyt enää sen jälkeen, kun kanalaa alettiin laajentaa, mutta mieli kyllä vieläkin tekisi.”

Markon veli on isäntänä Itälehden kotitilalla, jossa kasvatetaan sikoja. Veljesten tilojen välillä on matkaa 10 kilometriä, ja yhteistyötä tehdään paljon. 

Markon mukaan rauhallisuus on hyvän kyntäjän ominaisuus numero yksi. Sama luonteenpiirre on valttia myös broilereiden hoidossa.

”Äkkipikaisuus ei ole hyväksi. Vaikka haasteet koko ajan kovenevat, broilerikasvatus on mielekästä työtä”, toteaa isäntä, joka ensimmäisen kerran tutustui broilereihin yläasteikäisenä saatuaan kesätyöpaikan kanatilalta.

Hae Atrian Tiloja

Vastuullisen toiminnan periaatteet