Hakulisen tila
Hakulisen tila
Hakulisen tila
Hakulisen tila

Kanatilat

Hakulisen tila

Tietoa tilasta

  • Hakulisen tila Kangasalan Sahalahdella
  • Isäntäpari Pirjo ja Pertti Hakulinen
  • Toinen isäntäpari Viivi ja Pasi Aarnilähde. Perheeseen kuuluu poika Alexander.
  • Broilerinkasvatus alkoi tilalla vuonna 1985.
  • Kasvatuspaikkoja on 65 000 broilerille neljässä eri osastossa, kolmessa kasvattamossa.

Vastuu siirtymässä isältä tyttärelle

Pirjo ja Pertti Hakulinen kasvattavat broilereita Kangasalan Sahalahdella. Tila on lohkottu Pertin kotitilasta vuonna 1985, jolloin myös broilerinkasvatus sai alkunsa.

Tila on siirtymässä seuraavalle sukupolvelle, Viivi ja Pasi Aarnilähteelle, tyttären perheelle. Pirjo ja Pertti taas muuttavat tilalta Längelmäveden rannalla sijaitsevaan uuteen taloonsa.

Tietojenkäsittelyä opiskellut Viivi tuli kotitilalle tuuraamaan isänsä sairauslomaa 2010, mutta huomasikin viihtyvänsä tilan töissä niin, että valmistumisen jälkeen hän pestautui täysipäiväiseksi kasvattajaksi. Tietojenkäsittelyalalla työskentelevä Pasi toimii tausta-apuna tilalla. Viivin mukaan it-taidoille onkin paljon käyttöä broilerikasvatuksessa.

Viivi muistaa jo pikkutyttönä viihtyneensä tilan töissä. Kanat tulivat Hakuliselle, kun hän oli 3-vuotias.

”Olen kuulemma painellut kanojen seassa onnellisena. Joskus minulla oli ollut maalisuti kädessä, ja muutama kana oli vaihtanut väriä punaiseksi”, nauraa Viivi, joka on aina pitänyt eläimistä.

”Tuntuu hienolta, että olen saanut uran eläinten kasvatuksen parissa ja pääsen osaltani parantamaan alan imagoa. Työ on itsenäistä, ja tässä voi itse määritellä rytminsä”, iloitsee nuori emäntä ja heinäkuussa 2014 syntyneen Alexander-pojan äiti. 

Vaikka vetovastuu on siirtymässä tyttären perheelle, myös Pertin ja Pirjon työpanosta tarvitaan tilalla edelleen.

”Pyöreitä päiviä tehdään varsinkin helteellä, kun aurinko paistaa vielä kello 23. Kyllä siinä yöunet jää aika lyhyiksi. Valvonta on ympärivuorokautista. Ukkoskuurot ja myrskyt aiheuttavat omat haasteensa, vaikka meillä onkin kaksi varavoimalaa sähkökatkosten takia”, kuvailee Pertti broileritilan arkea.

Hän ehti ennen isännäksi ryhtymistään tehdä 25 vuoden työrupeaman Saarioisten palveluksessa.

”Olin tehtaalla työnjohtajana, kuljetuksessa, lähettämön esimiehenä ja valmistuspäällikkönäkin. Siinä tuli koko einesteollisuuden ketju tutuksi.”

15 vuotta Pertti teki kahta työtä samanaikaisesti, mutta kun broilerinkasvatus laajeni, hän jätti palkkatyön.

Emäntä Pirjo on tehnyt tilan töiden ohessa keikkatöitä terveydenhuollon parissa.

Pertti on aina ollut kova kalastamaan. Hänen lempipuuhaansa on verkkokalastus puhdasvetisellä, runsaista siika- ja kuhakannoistaan tunnetulla Längelmävedellä. Kalakaverina hänellä oli pitkään Eetu-kissa, joka tunnettiin myös Silmäpuoli-Eetuna, sillä kissa oli menettänyt toisen silmänsä. Eetu eli 18-vuotiaaksi. 

Hakulisen tilalla on myös muita kissoja, joiden ei tarvitse viettää aikaa tyhjänpanttina – kissat nimittäin hoitavat kasvattamoiden tuholaistorjuntaa. Hiirestysjoukkoja johtaa nyt Viivin Loki-kissa.

Hae Atrian Tiloja

Vastuullisen toiminnan periaatteet