Haapojan tila
Haapojan tila
Haapojan tila
Haapojan tila

Kanatilat

Haapojan tila

Tietoa tilasta

  • Isäntäpari Jussi Haapoja ja Marja Hemminki-Haapoja. Perheeseen kuuluu kolme lasta. 
  • Tilalla on kasvatettu broilereita vuodesta 1991 lähtien.

”On mielenkiintoista seurata broilereiden kasvua ja kehitystä”

Haapojan perhetilalla Kurikassa broilereiden kasvattaminen aloitettiin kesällä 1991. Ensimmäinen isäntäpari oli Sameli ja Lyydia Kiskola 1920-luvulla. Vuosikymmenten varrella tilalla on viljelty maata ja pidetty niin lypsy- kuin lihakarjaakin.

Vuodesta 2010 tilaa on isännöinyt Jussi Haapoja vaimonsa Marja Hemminki-Haapojan kanssa. Jo ennen virallista sukupolvenvaihdosta Jussi ja Marja olivat pari vuotta mukana tilan maatalousyhtymässä Jussin vanhempiensa kanssa.

Tyypillinen työpäivä Haapojan tilalla alkaa sillä, että vanhemmat lapset laitetaan koulutielle ja nuorin viedään päiväkotiin. Sen jälkeen isäntäväki menee kanalaan ja kiertää kasvattamot sisältä tarkistaen, että linnuilla on kaikki hyvin. Juoma- ja ruokintalinjat säädetään oikealle korkeudelle ja ilmastointi niin, että ilmanlaatu on hyvä. Kasvattamokierroksen jälkeen varmistetaan rehun ja viljan riittävyys. Rehua tilataan tarpeen vaatiessa lisää, tai viljaa siirretään omasta viljasiilosta kanalan siiloon. 

”Myös kotimaisella energialla toimiva lämpökeskus vaatii oman huomionsa päivittäin. Laitteiden toiminta varmistetaan, samoin hakkeen tai turpeen riittävyys. Erilaisia rakennusten ja koneiden korjaus- ja huoltohommia riittää myös joka päivälle. Kanalan tekniikkaan liittyvät remontit pitää hoitaa aina heti, sillä kanat eivät voi olla ilman ruokaa tai lämpöä kovin kauan”, Jussi ja Marja kertovat.

Työt ilmestyvät eteen itsekseen

Jussin mukaan työt ilmestyvät eteen usein itsekseen, ilman erityistä suunnittelua.

”Aina on jotain hommaa, eivätkä työt osu aina välttämättä virka-aikaan”, hän naurahtaa.

Isännän mukaan kokonaisuuden hallinta on maatalousyrittäjän työssä haastavinta.

”On huolehdittava jatkuvasti korkeasta hygieniasta, lintujen hyvistä olosuhteista sekä samalla lisääntyvästä byrokratiasta ja raportoinnista eri viranomaisille. Broilereissa on kiinni 24/7, eli aina on mentävä heti, eikä asioita voi siirtää huomiselle.”

Broilereiden kasvua ja kehitystä on Jussin mukaan mielenkiintoista seurata, ja vaikka päivät muistuttavat rutiinien osalta toisiaan, kokonaan samanlaisia ne eivät ole koskaan.

”Jokainen työpäivä tuo uusia haasteita.”

Haapojan tilalla viljellään viljaa pääasiassa kanojen rehuksi ja jonkin verran myös myyntiin. Niin ikään pelloilla kasvaa jonkin verran rypsiä. 

Ulkopuolista työvoimaa Haapojan tilalla käytetään hallin tyhjäyksen aikana. Hallien pesu on ulkoistettu pesuyrittäjälle.

Hae Atrian Tiloja

Vastuullisen toiminnan periaatteet