Arovainion tila
Arovainion tila
Arovainion tila

Kanatilat

Arovainion tila

Tietoa tilasta

  • Isäntäpari Jari ja Satu Hantula, perheeseen kuuluu kaksi poikaa
  • Broilerikasvatus aloitettiin vuonna 1987.
  • Tilalla viljellään rehuvehnää broilereiden ruuaksi 35 hehtaarin alalla.

”Kun päivä pitenee, oikein odotan, että pääsisi pellolle”

Arovainion perhetilalla Lapualla broilerikasvattamo saatiin valmiiksi vuosisadan kylmimpänä talvena vuonna 1987. Jari Hantula aloitti isäntänä samana vuonna, ja hän muistaa ikuisesti, kun lämpömittarin elohopea putosi alle 40 asteeseen.

”Pakkanen pysyi miinus 30 asteessa kaksi kuukautta. Kylmää talvea seurasi sitten vuosisadan kylmin kesä ja katovuosi. Broilereiden tuloa jouduttiin vähän siirtämään, ja ne tulivat kasvattamoon vasta kesäkuun 3. päivänä, vaikka toukokuun alussa oli tarkoitus aloittaa”, isäntä kertoo.

Jos säät tuovat työhön omat hankaluutensa, myös EU-aika toi tullessaan jatkuvia haasteita maatalousyrittämiseen.

”Maataloudessa on vaikeaa tehdä pitkäjänteisiä suunnitelmia”, harmittelee Jari.

Lapualla sijaitseva tila on ollut Hantuloilla vuodesta 1958 lähtien. Jarin vanhemmat ostivat sen perheeltä, joka muutti Lapualta Australiaan. Tilaan kuului 8 hehtaaria maata ja se liitettiin osaksi isän kotitilaa. Hantulat kotiutuivat Arovainion tilalle, jossa Jari nyt puolestaan asuu oman perheensä kanssa. 

Kovan aloituskevään jälkeen Jari on tullut siihen tulokseen, että kevät on paras ja hienoin vuodenaika.

”Kun päivä pitenee, oikein odotan, että pääsisi pellolle. On hienoa seurata myös muuttolintujen tuloa”, kuvailee isäntä, jota linnut ovat kiinnostaneet lapsesta lähtien. Jari nauttii luonnossa liikkumisesta muutenkin ja viihtyy kalassa ja metsällä.

”Metsästän vain vesilintuja. Sorsastuksen aloituspäivästä on tullut kaveriporukalle perinne.”

Jari ja Satu Hantulan perheessä harrastetaan liikuntaa paljon. Isäntä hiihtää, rullaluistelee, pelaa kaukalopalloa ja tennistä, ja jääkiekko on ollut poikien harrastus. Emäntä harrastaa lenkkeilyä.

Satu käy töisä tilan ulkopuolella ja Jari hoitaa maatilaa. Pojat auttavat tarpeen mukaan.

”Tilan tulevaisuutta ei ole vielä suunniteltu. Toivon, että pojat opiskelisivat itselleen hyvät ammatit ja harkitsevat sitten jossain vaiheessa, haluavatko jatkaa tilanpitoa.”

Hae Atrian Tiloja

Vastuullisen toiminnan periaatteet