Ala-Plukan tila
Ala-Plukan tila
Ala-Plukan tila
Ala-Plukan tila

Kanatilat

Ala-Plukan tila

Tietoa tilasta

  • Isäntäpari: Hannu ja Riitta Plukka

  • Perheeseen kuuluu kolme lasta.

  • Broilereita tilalla on kasvatettu vuodesta 2012, sitä ennen kalkkunoita.

Kanoilla on hyvät oltavat

Ala-Plukan tilalla Isossakyrössä on kasvatettu broilereita vuodesta 2012 lähtien. Sitä ennen tilalla oli kalkkunoita.

Vuodesta 1985 tilaa on isännöinyt Hannu Plukka, joka aikoinaan joutui ottamaan vastuun maatilasta nopealla aikataululla isänsä kuoleman jälkeen.

”Siitä lähdin jatkamaan, ja tilaa on sen jälkeen laajennettu koko ajan.”

Hannu ehti kasvattaa kalkkunoita pitkän tovin, kunnes tuotantosuunta vaihtui: Hän ryhtyi kasvattamaan broilereita, kun siihen tarjoutui mahdollisuus.

”Kalkkunankasvatukseen verrattuna tämä on säännöllisempää ja kierroltaan nopeampaa: rytmi on selkeä ja se on tiedossa aina, kun uudet untuvikot tulevat.”

Nykyään Hannu tekee tilan töitä yhä enemmän poikansa Eerikin kanssa. Emäntä Riitta työskentelee pankkitoimihenkilönä tilan ulkopuolella ja toimii tilanpidossa lähinnä taustatukena ja kiireapuna. Tyttäret Emilia ja Elisa ovat muuttaneet omilleen.

Ala-Plukan perhetilan kanoilla on hyvät oltavat, sillä isäntä on asentanut niille erilaisia virikkeitä, ja olosuhteet ovat muutenkin ihanteelliset.

Ilmastointia, lämpöä ja muita asioita valvotaan tarkalla silmällä sekä etänä että paikan päällä.

”Käyn kanalassa aamuin illoin ja välillä kolmestikin varmistamassa, että kaikki on kunnossa. Koska kanala on tässä omassa pihapiirissä, siellä on helppo poiketa. Tarkkaa työtähän kanankasvatus on. Aina on pyritty tekemään asiat kulloistenkin sääntöjen mukaan.”

Kanat ruokitaan A-Rehun täysrehulla sekä oman pellon vehnällä. Vehnän lisäksi Ala-Plukan pelloilla kasvaa ohraa, rypsiä ja kauraa. Pellot lannoitetaan kananlannalla.

Hannu kuvailee työtään mielenkiintoiseksi.

”Yksikään päivä ei ole samanlainen. Kun lintujen kanssa tekee työtä, onhan siinä oma jännityksensäkin: ikinä ei voi tietää, mitä oven takana on, kun menee halliin. Hyvin kuitenkin on mennyt, eikä suurempia ongelmia ole tullut vastaan.”

Hae Atrian Tiloja

Vastuullisen toiminnan periaatteet