Ala-Kihniän tila
Ala-Kihniän tila
Ala-Kihniän tila

Kanatilat

Ala-Kihniän tila

Tietoa tilasta

  • Tilan omistavat veljekset Harri ja Kari Haapamäki perheineen
  • Tilan historiaa on tutkittu aina vuoteen 1662

Broilerinkasvattaja toivoo leutoja talvia

Ala-Kihniän perhetilalla Seinäjoen Peräseinäjoella on kasvatettu broilereita vuodesta 2000. Aiemmin tilalla oli lypsy- ja lihakarjaa. Tilan historiaa on tutkittu aina vuoteen 1662, ja nykyisten omistajien Harri ja Kari Haapamäen tiedetään edustavan jo 13. sukupolvea.

Harri ja Kari ovat veljeksiä. Heillä molemmilla on kolme lasta.

Peräseinäjoki kuuluu nykyään Seinäjoen kaupunkiin, mutta Ala-Kihniän tila sijaitsee edelleen Kihniänkylässä. Haapamäet eivät suinkaan ole Peräseinäjoella ainoita broilerinkasvattajia, mutta he ovat kasvattajien joukossa tuoreimpia tekijöitä.

”Lehmänavetta oli niin pieni, ettei meillä oikein ollut mahdollisuuksia maitotilana. Joskus kauan sitten innostin isää broilerikasvatukseen, ja ajatus broilereista jäi kytemään. Vuonna 2000 sitten saatiin luvat ja aloitettiin.”

Haapamäet laajensivat kasvattamoaan vuonna 2008.

Tilalla viljellään vehnää lintujen ruuaksi. Lämmityksessä Haapamäet ovat jo pitkään käyttäneet kotimaista energiaa.

Jos Harri saisi vaikuttaa säärintamiin, paukkupakkasten sijaan hän toivoisi leutoja talvia. Kesällä taas helteet saisivat jäädä väliin.

”Jos on kauhean kylmä, untuvikkojen kanssa on hankalaa: Kun hallissa on lämpötilan oltava yli 30 astetta, ja jos ulkona on 30 miinusastetta, sisä- ja ulkolämpötilan ero on yli 60 astetta. Se on liikaa. Talvella kovilla pakkasilla muodostuu myös kosteutta. Haasteellisia ovat myös kovat helteet.” 

Harrin mukaan myös kostea ja painostava ilma on lintujen kannalta huono yhtälö.

”Olosuhteet aiheuttavat meillä päänvaivaa enemmän kuin nauta- ja sikapuolella.”

Hae Atrian Tiloja

Vastuullisen toiminnan periaatteet