A & J Saaren tila
A & J Saaren tila
A & J Saaren tila
A & J Saaren tila

Kanatilat

A & J Saaren tila

Tietoa tilasta

  • Isäntäpari: Jarkko ja Anu Saari, perheeseen kuuluu kaksi lasta 
  • Tila on perustettu 1800-luvun lopussa. 
  • Broilereiden kasvatus alkoi vuonna 1983. 

Koko perheen yhteinen elämäntapa 

Kurikan Luovankylässä sijaitsevan A & J Saaren tilan historia alkaa jo 1800-luvulta. Broilereiden kasvatuksen aloittivat vuonna 1983 Sirkka ja Veli-Matti Saari, jotka olivat ottaneet vastuun tilasta vain paria vuotta aiemmin.  

Tila siirtyi nykyiselle isäntäparille Jarkko ja Anu Saarelle vuonna 2014 tehdyllä sukupolvenvaihdoksella. 

Anu on omaa sukua Haapoja, ja myös hänen vanhempansa kasvattivat broilereita. Tämä tarkoittaa, että kanojen hoito tuli tutuksi sekä Anulle että Jarkolle jo lapsuudessa.  

Haapojat ja Saaret olivat perhetuttuja, ja perheiden lapset tutustuivat toisiinsa varhaisessa vaiheessa. Viiden vuoden ikäero kuitenkin oli sen verran iso, etteivät lapsuuden leikit kohdanneet. Anu ja Jarkko löysivätkin toisensa uudestaan vuonna 2008, jolloin alkoi heidän yhteinen tarinansa. 

Saaren perheeseen kuuluu kaksi lasta, jotka myös tietävät jo, mistä kanojen kasvatuksessa on kysymys. 

”Tiput kiinnostavat lapsia, ja he ovat mukana katsomassa, kun uudet untuvikot tulevat halliin”, kertoo Jarkko, joka hoitaa lintuja yhdessä Anun kanssa. Myös Jarkon isä tulee apuun tarvittaessa. Tila työllistää lisäksi yhden vakituisen työntekijän. 

Jarkon mukaan työläin päivä on se, jolloin linnut lähtevät teuraaksi. 

”Lastauksen hoitaa urakoitsija, mutta itse ajan aina kurottajaa. Jos peltotyöt ja lastaus osuvat samalle päivälle ja jokin koneista vielä pärköää, silloin voi tulla stressiä.” 

Hänelle työnteko on aina ollut elämäntapa, mieluinen sellainen. Kun myös emäntä on jo lapsuudessa tottunut samaan elämäntapaan, asioista ei tarvitse vääntää peistä. 

Tilusjärjestelyllä tehokkuutta 

Tehokkuutta työntekoon on saatu Luovankylässä tehdyn tilusjärjestelyn jälkeen. 

”Pellot ovat nyt aiempaa lähempänä. Kauimmaisille pelloille on matkaa alle viisi kilometriä. Se tuo työhön tehokkuutta.” 

Pelloilla kasvaa vehnää omien kanojen ruuaksi sekä hernettä, josta A-Rehu valmistaa kotimaista valkuaista. Kasvattamoissa syntyvällä lannalla ravitaan peltoja, ja kasvattamot lämpiävät omasta metsästä saatavalla hakkeella, eli kiertotalous on viety Saaren tilalla mahdollisimman pitkälle. 

Kun olosuhteet kasvatushalleissa ovat kunnossa, kanat voivat hyvin ja kasvavat, kuten pitääkin. Isäntäpari käy halleissa säännöllisesti pari kertaa päivässä. Vaikka automaattijärjestelmät valvovat olosuhteita, Jarkon mukaan aistinvarainen tarkkailu on tärkeää. 

”Kyllä siinä kaikki aistit ovat käytössä, kun käydään hallissa.” 

Hae Atrian Tiloja

Vastuullisen toiminnan periaatteet