Koskilahden tila
Koskilahden tila
Koskilahden tila

Broileritilat

Koskilahden tila

Tietoa tilasta

  • Tila ollut saman suvun hallussa jo vuodesta 1549. 
  • Isäntäpari Jouko ja Kaija-Leena Koskilahti. Perheeseen kuuluu kolme aikuista poikaa, jotka jatkavat tilaa.
  • Broilereita on tuotettu vuodesta 1989.

”Untuvikkojen tullessa alkaa aina uusi elämä”

Koskilahden tilan historiaa on tutkittu aina 1549-vuoteen saakka. Tila on ollut saman suvun hallussa siitä lähtien. Jouko ja Kaija-Leena Koskilahti ovat tilan 17. isäntäpari. 

Broilereita Koskilahdet ovat kasvattaneet vuodesta 1986. Kolme vuotta myöhemmin kasvattamoa laajennettiin ja samalla luovuttiin lehmistä.

Joukolla ja Kaija-Leenalla on kolme poikaa, ja tilan viestikapula on siirtymässä heille. Kaikki kolme veljestä ovat yritteliäitä ja he kaikki ottavat päivittäin osaa Tiistenjoella sijaitsevan tilan töihin. Veljeskolmikon vanhin, Kalle, asuu ja yrittää kilometrin päässä kotitilalta. Hänen traktoriurakointifirmansa  työllistää myös nuorimman veljen, Ossin, ja Ollikin auttaa urakkahommissa tarpeen mukaan. 

Syksyllä 2012 veljekset perustivat yhteisen Veljekset Koskilahti Oy:n, joka on keskittynyt energiapuun hankintaan ja haketukseen.

Broileritilalla kaikkein työläimpiä ovat lastauspäivät, eli päivät, jolloin broilerit lähtevät tilalta teurastamolle. Sitä edeltävällä viikolla isäntäväen on oltava erityisen valppaana. 

”Aina loppua kohden tunnelma tiivistyy ja laitteet käyvät täysillä”, isäntä kuvailee.

Ennen uusien untuvikkojen saapumista halli on pestävä ja desinfioitava perusteellisesti.

Broileritilan isäntä samoin kuin tilanpitoa jatkavat pojatkin nauttivat luonnonläheisestä työstään.

”Vaikka yöunet jäävät välillä vähiin ja samat työvaiheet on käyty läpi kaksisataa kertaa, tuntuu, ettei tähän työhön kyllästy koskaan. Kun linnut ovat lähteneet, voi taas huokaista hetken. Untuvikkojen tullessa alkaa taas uusi elämä.”

Koskilahden broilerit ruokitaan oman pellon vehnällä. 

Perheessä on aina syöty paljon broilerin lihaa. 

”Otamme Atrialta palautuksena oman tilan broilereita. Parasta liha on palvattuna.”

Kun töiltään ehtii, Jouko suuntaa läheiselle Jouko ja Juha Paavolan tallille ravihevosia treenaamaan.

”Broilerihallin lämpöisestä pölystä on kiva hypätä rattaille. Se on hyvää vastapainoa työlle.”

Joukon treenaamista ravureista tunnetuin on Lady Charlot, joka on juossut Suomessa syntyneiden tammojen ennätyksen.

Hae Atrian Tiloja

Vastuullisen toiminnan periaatteet