Kohtamäen tila
Kohtamäen tila
Kohtamäen tila
Kohtamäen tila

Broileritilat

Kohtamäen tila

Tietoa tilasta

  • Tilan isäntä Harri Sippola, edellinen isäntäpari Pauli ja Aino Sippola.
  • Tila on ollut saman suvun hallussa vuodesta 1598.
  • Siipikarjan kasvatus aloitettiin vuonna 1969 kalkkunahautomolla. Broilereihin siirryttiin vuonna 2004.
  • Kesällä 2013 tilalla siirrytiin kokonaan kotimaiseen lämmitysenergiaan.
  • Tilalla viljellään myös viljaa, mallasruista ja kauraa.

Elämänura selvillä jo viisivuotiaana

Harri Sippola on isännöinyt Kauhavalla sijaitsevaa Kohtamäen tilaa virallisesti vuodesta 2013. Ennen sukupolvenvaihdoksen lopullista toteutumista Harri oli mukana vuonna 2010 perustetussa maatalousyhtymässä. Isännyyden myötä Harrin viisivuotiaana julkituoma uravalinta sai sinetin.

Kohtamäen tila on ollut saman suvun hallussa vuodesta 1598, ja Harri on sen 15. isäntä. Kohtamäen tilalla on pitkä, vuonna 1969 alkanut lintuperspektiivi. Tuolloin Sippolat alkoivat munittaa kalkkunoita.. Harri muistaa lapsuusvuosilta monet reissut vanhempien mukana ympäri Suomen, kun untuvikkoja vietiin kasvatustiloille. Siivekkäiden kotieläinten hoitoon onkin hankittu tuntumaa jo polvenkorkuisena.

Harri tiivistää Kohtamäen tilan tapahtumia:

 ”Broilereihin siirryttiin vuonna 2004. Tällä hetkellä meillä kasvaa kerrallaan noin 90.000 broileria kolmessa hallissa. Uusin 30.000 linnun kasvattamo valmistui kesällä 2014. Sitä ennen, kesällä 2013 rakennettiin uusi lämpökeskus, jonka myötä siirryimme kokonaan kotimaiseen lämmitysenergiaan.”

Nuorella isännällä pitää kiirettä, mutta vanhemmat ovat täysillä auttamassa.

”Harrilla on käytössään halpatyövoimaa”, Aino-äiti vitsailee. Aino onkin usein Harrin kaverina broilerihalleilla. Pauli-isä puolestaan on ns. yleismies ja mukana peltotöissä. Viljelyksessä on noin 200 hehtaaria. Vehnää on kylvössä satakunta hehtaaria, lisäksi viljellään mm. mallasruista ja kauraa. Vehnä käytetään kokonaan omalla tilalla broilereiden ruokinnassa.

Perhetilan broilerikonseptia Harri Sippola pitää tosi hyvänä: ”Me tuottajat haluamme tulla reilusti esiin.” Oikotietä onneen ei ole eikä tarvitakaan.

”Tarkalla huolenpidolla ja ammattitaidolla syntyy hyvä broileri”, Harri muistuttaa.

 ”Laitteet ja nykytekniikka hoitavat osan, mutta tuottajan ammattitaito on se, joka viime kädessä ratkaisee.”

Kotitilalla saa olla oman itsensä herra. Konkreettinen tekeminen on Harrin mieleen:

”Parhaita puolia on, kun näkee kättensä työn jäljet kasvuna pellolla ja saman eläinten suhteen.” 

Hae Atrian Tiloja

Vastuullisen toiminnan periaatteet