Ainutlaatuinen Atrian Aurinko

Strategia

Ainutlaatuinen Atrian Aurinko

Entiselle avokompostikentälle Atrian Nurmon tehtaan taakse on lyhyessä ajassa noussut valtava aurinkosähköpuisto. Vaikka rakentaminen on vielä kesken, etelään suunnatut paneelirivistöt tuottavat jo täysillä energiaa tehtaalle.

Kun Suomen suurin aurinkosähköpuisto on syksyllä 2018 saatu kokonaan käyttöön, 22 000 aurinkopaneelia peittävät alleen lähes yhdeksän jalkapallokentän verran maa- ja kattopintaa. Sähköä niistä saadaan 5 600 megawattituntia, mikä on noin viisi prosenttia Nurmon tehtaan vuotuisesta sähköntarpeesta.

Projekti on mittakaavaltaan ainutlaatuinen. Vastaavia aurinkovoimaloita ei löydy esimerkiksi naapurimaista Ruotista tai Norjasta. Tähän asti Suomeen on noussut alle yhden megawatin järjestelmiä. Nyt puhutaan lähes kuudesta megawatista. Ainoastaan Tanskasta löytyy Atrian Aurinkoa suurempi aurinkosähköpuisto.

Hankkeesta tekee ainutlaatuisen paitsi puiston fyysinen koko, myös se, että kyse on Suomen ensimmäisestä teollisen mittaluokan aurinkosähköpuistosta. Atrian aurinkosähköpuisto tuottaa läheisen tehtaan käyttöön täysin uusiutuvaa, päästötöntä ja kotimaista aurinkosähköä.

Aurinkosähköpuiston rakentamisen teki mahdolliseksi se, että Työ- ja elinkeinoministeriö hyväksyi hankkeen yhdeksi energiateknologian kärkihankkeeksi. Lähes seitsemän miljoonan euron investointiin saadaan kärkihanketukea 40 prosenttia.

Atrian teknisten toimintojen johtaja Tapani Potka kertoo, ettei näin isoon hankkeeseen olisi lähdetty, ellei tontilla olisi ollut siihen soveltuvaa, valmista kenttää. Tyhjilleen jäänyt iso, asvaltoitu alue on puistolle ihanteellinen paikka.

Koko 15 000 aurinkopaneelin kenttä voidaan ottaa kokonaisuudessa käyttöön lokakuun loppuun mennessä, kun kaikki asennukset on tehty. Loput 9 000 sijoitetaan ensi kesänä tehdasalueen katoille ja nurmikoille.
– Haastavin vaihe on juuri niiden 9 000 paneelin sijoittaminen niin, etteivät ne tulevaisuudessa ole mahdollisten muiden hankkeiden tiellä, Potka sanoo.

Tässä hankkeessa ei ole kyse pelkästään aurinkosähkön tuotannosta, vaan voimalaitos on eräänlainen testilaboratorio, jossa kokeillaan erilaisia teknologioita ja menetelmiä sekä älykkään sähköverkon järjestelmiä.

Myöhemmin testikentällä kokeillaan esimerkiksi kääntyviä paneeleita, jotka ovat vielä Suomessa harvinaisia. Nyt asennetut paneelit ovat kiinteitä, eli ne eivät käänny auringon mukaan.

Tapani Potka kertoo aurinkosähköhankkeen herättäneen paljon positiivista huomiota.

– Kyselyjä tulee valtavasti. Kyllä tällä selvästi on positiivinen, Atrian imagoon vaikuttava merkitys.

– Tämä on mahtava esimerkki siitä, että Suomessa uskotaan uusiutuvaan energiaan. Nyt tehdään eikä vain puhuta, toteaa Jukka Muilu aurinkovoimaloihin erikoistuneesta Solarigo Systems Oy:stä. 

Atria toteuttaa hankkeen yhteistyössä Solarigo Systemsin kanssa.         

                                                           

Atrian Aurinko

  • Toteuttaja on Nurmon Aurinko Oy, joka vastaa ylläpidosta ja sähkönmyynnistä Atrialle.
  • Kyseessä on Solarigo Systems Oy:n ja Atrian yhteinen hanke.
  • Kustannusarvio on 6,8 miljoonaa euroa, johon TEM on myöntänyt 2,72 miljoonan euron investointituen.
  • Ensimmäisen vaiheen rakentaminen alkoi kesäkuussa 2017. Hankkeen on määrä valmistua 2018 syksyyn mennessä.
  • 22 000 aurinkopaneelia tuottaa sähköä vuositasolla noin 5 600 megawattituntia, mikä vastaa noin viittä prosenttia tehtaan vuotuisesta sähköntarpeesta.
  • Aurinkosähköä saadaan eniten kesäkuukausina, jolloin jäähdytystarve tehtaalla on merkittävä.

Teksti: Pirjo Latva-Mantila

Kuvat: Timo Aalto

(Juttu on julkaistu Atrian henkilöstölehdessä 3/2017)

Aurinkosähköpuisto on osa kokonaisvaltaista Atrian Kädenjälki -yritysvastuuohjelmaa.