1997

Atriasta tulee iso lihatalo myös Ruotsissa

Atria tekee ison loikan pohjoismaisilla lihamarkkinoilla: se ostaa Ruotsin suurimman yksityisen lihatalon, makkaroistaan tunnetun Lithellsin. Kauppaan kuuluu myƶs Ruotsin arvostetuimpiin tuotemerkkeihin lukeutuva Sibylla. 

Atriasta tulee Pohjoismaiden johtava lihatalo 

Kun Atria vuonna 1997 ostaa ruotsalaisen Lithells-yhtiön, siitä tulee aikansa suurin pohjoismainen lihatalo. Se on yli 3 300 henkilöä työllistävä lihanjalostaja, jonka liikevaihto kipuaa yli 3,3 miljardin markan. Kolmannes liikevaihdosta tulee Ruotsista ja vientikaupasta.

Lithellsin osto tapahtuu aikana, jolloin Ruotsin lihateollisuus käy samanlaista isoa myllerrystä kuin mitä Suomessa nähtiin jo puoli vuosikymmentä aiemmin. EU:n tuoma vapaakauppa ja kansainvälistyvien kaupan ketjujen välinen kilpailu luovat isoja haasteita erityisesti tuottajataustaisille lihataloille. Ruotsin suurin liha-alan yritys on olluit osuustoiminnallinen Scan-ryhmä. Yksityisistä yrityksistä suurimpia olivat Lithells ja Sardus.

Ruotsissa alkoivat toimialan isot järjestelyt, joiden yksi liikkeellepaneva voima oli suomalainen Atria ja sen toimitusjohtaja Seppo Paatelainen. Hänen mukaansa Atrian johtohenkilöt tutkailivat myös Sardusin ostamista osana suunnitelmaa, jonka mukaan Atria pyrki kasvamaan tuntuvasti Itämeren alueella. 

Oskar Lithellsin perustaman yrityksen ostossa Atria saa haltuunsa yhden Ruotsin arvostetuimmista tuotemerkeistä, Sibyllan. Makkaramerkistä on vuosien kuluessa kasvanut Ruotsin toiseksi suurin  pikaruokaketju McDonald’sin jälkeen. Sibylla-konsepti laajenee vahdilla myös Ruotsin ulkopuolella ja sillä on myyntipisteitä jo yhdeksässä Euroopan maassa. Atrian askel Ruotsiin on samalla Atrian loikka kansainvälisille pikaruokamarkkinoille.

lithells-logo_w.jpg
sibylla_logo.jpeg