1990

Suomen johtava lihatalo syntyy

Itikka ja Lihakunta yhdistävät voimansa, syntyy Suomen johtava lihatalo, Itikka-Lihapolar. Nykyisenlaisen Atrian pohja luodaan. 

Itikan ja Lihakunnan järkiliitto

Itikan ja Lihakunnan johtohenkilöt arvioivat jo 1980-luvun puolivälissä, että voimien yhdistäminen olisi lihantuottajien ja osuuskuntien kannalta hyvin järkevää. Kaupan rajoitteet murtuivat, kilpailu vapautui ja kiristyi niin Suomessa kuin koko Euroopassa. Pärjääminen uudessa tilanteessa edellytti sitä, että Itikan ja Lihakunnan teurastamojen toiminta olisi tehokkaampaa ja lihatuotteille avautuisi uusia markkinoita Etelä-Suomessa, mahdollisesti ulkomaillakin.

Yhdistymishanke vauhdittuu, kun osuuskunnat olivat yhtiöittäneet teurastamonsa vuonna 1988. Yhdistymisen uutterimpina puolestapuhujina ja käytännön toteuttajina ovat samat miehet kuin osakeyhtiöidenkin perustamisessa: Itikalta toimitusjohtaja Seppo Paatelainen ja puheenjohtaja Reino Penttilä, Lihakunnalta toimitusjohtaja Paavo Jauhiainen.

Yhdistyminen toteutuu syksyllä 1990. Syntyy Suomen suurin liha-alan yritys, Itikka-Lihapolar Oy. Sen osuus osuusteurastamoiden lihanhankinnasta on yli 40 prosenttia ja yhtiön osuus markkinoilla myytävistä lihatuotteista noin viidenneksen. Yli 2 200 ihmistä työllistävän yrityksen toimitusjohtajaksi tulee Seppo Paatelainen, varatoimitusjohtajaksi Paavo Jauhiainen.

Lihatalo vankentuu entisestään, kun se ostaa Pohjanmaan rannikolla toimivan Pohjanmaan Liha Oy:n. Itikka-Lihapolar listautuu pörssiin kesällä 1991.

Yhdistyminen ravistelee voimakkaasti lihateollisuuden voimasuhteita ja se herättää julkisuudessa valtaisan kohun, pääosin myönteisen.

– Voimme olla ylpeitä, että tässä hanttiinpanijoiden ja Aika ei ole vielä kypsä -miesten maassa löytyy johtajia, joilla on kykyä tehdä päätöksiä ja toimia, osuustoiminnallisen Pellervo-lehden pääkirjoitus luonnehtii.

– Se (yhdistyminen) oli shokki ennen kaikkea TLK:lle ja LSO:lle. Siellä tiedettiin, että nyt vastassa oli iso protestoija, toimitusjohtaja Seppo Paatelainen toteaa  Kauppalehden haastattelussa. 

Lounais- ja varsinaissuomalaisten lihantuottajien osuuskunta LSO ja sen teurastamoyhtiö on Itikka-Lihapolarin merkittävin kilpailija Etelä-Suomessa. Myös osuuskuntien yhteisesti omistamasta keskusliikkeestä Tuottajain lihakeskuskunnasta (TLK) tulee niin Itikka-Lihapolarille kuin muillekin osuuskunnille kilpailija: keskusliike on vuosien mittaan kerryttänyt omaa teollisuuttaan ja se aikoi rakentaa Vantaalle isoa lihanjalostustehdasta – samaan aikaan, kun Itikka-Lihapolarille on valmistumassa Nurmoon jättimäinen ruokatehdas.

Seppo Paatelainen, Reino Penttilä ja Paavo Jauhiainen olivat keskeiset henkilöt, kun osuuskunnat purkavat keskusliikkeensä TLK:n myöhemmin vuonna 1991.

1990_jarkiliitto_operaatios42kuva1.jpg