1937

Makkaratehdas Itikanmäelle

Uusi makkaratehdas valmistuu Seinäjoelle. Vanhassa tehtaassa aletaan valmistaa nykyisten valmisruokien edeltäjiä, kuten veripalttua ja maksalaatikkoa.

Verstaasta makkaratehtaaseen

Kun makkaratehtaan uudet tilat vuoden 1937 alussa valmistuvat, todetaan ylpeydellä, että tehdas täyttää suurimmatkin vaatimukset. Uusi kaakeliseinäinen makkaratehdas on varustettu pääosin uusilla koneilla ja muutto vanhasta verstaasta merkitsee valtavaa edistysaskelta.

Työsalin toisessa päässä on yhden pöydän kokoinen leikkaamo, jonne liha saadaan seinän takaa teurastamon lihavarastosta. Luuton liha suolataan ja varastoidaan viereisessä jäähdyttämössä. Huoneen pohjoisseinällä on sähkömoottori, jonka voima siirretään myllylle, kutterille ja muille tehtaan koneille. Makkara ruiskutetaan vesijohtopaineen avulla ja sidotaan käsin. Työtilasta erillään ovat keitto- ja savustusosastot.

Itikan makkaraa on tähän asti valmistettu 20 vuotta pienessä puurakennuksessa, jossa viimeisenä toimintavuonna pystyttiin tuottamaan makkaraa vain noin 600 kiloa työpäivää kohti.

Vanha tehdas on lähinnä palvellut maakylän asiakkaita ja saakin jatkaa tuotantotilana, kun se muutetaan kauppakeittiöksi. Eineksistä ei vielä tuolloin puhuta, mutta vanhassa makkaratehtaassa tehdään valmiita ruokia. Kyseessä on Atrian historian ensimmäinen kauppakeittiö ja atrialaisen einesteollisuuden alku.

1938_makkaratehdas_pohjlihatalo_s46.jpg

Olemme päivittäneet verkko- ja mobiilipalveluidemme tietosuojaselosteen vastaamaan EU:n tietosuoja-asetuksen ("GDPR") vaatimuksia. Tietosuojaselosteessa kerromme, mitä henkilötietoja keräämme verkko- ja mobiilipalveluidemme käyttäjistä, miten käytämme niitä ja miten huolehdimme niiden suojaamisesta. Lue lisää.

Ok