1910

Ensimmäinen ”makkaratehdas” on silkkaa käsityötä

Kuopion karjanmyyntiosuuskunta KKO ottaa ensimmäiset askeleensa lihanjalostajana ja ostaa makkaratehtaan Kuopion keskustasta. Työ on käsityötä. 

Makkarat valloittavat kuopiolaisten sydämet

Kuopion karjanmyyntiosuuskunta KKO ottaa ensimmäiset askeleensa lihanjalostajana kesällä 1910, kun se ostaa lähes 30 vuotta makkaroitsijana toimineelta Malakias Hedborgilta makkaratehtaan Kuopion Puijonkatu 16:sta. 

Kauppa käsittää tehtaan vähäiset koneet ja kaluston sekä vuokraoikeuden noin 50 neliön suuruiseen tehdashuoneistoon. Makkaranvalmistukseen ryhtyminen on taloudellisestikin merkittävää. Jo seuraavana vuonna makkaratehtaan tuotanto muodostaa puolet osuuskunnan liikevaihdosta.

Varsin pian todetaan, että Hedborgilta saadut tilat ovat liian pienet ja vanhanaikaiset. Makkaraa tehdään käytännössä käsin, vesi kannetaan sangoilla kolmen korttelin päässä sijailleelta kaivolta, eikä viemäröinnistä saati sähköstä ole tietoakaan.

KKO:n makkarat kuitenkin valloittavat kuopiolaisten sydämet, joten hyvää kannattaa jatkaa ja jakaa. Vuonna 1909 avautuneessa kauppahallin myymälässä käy vilske, kun KKO:n makkaraerät valmistuvat.

Laajempi tuotantotila löytyi lähes vierestä Puijonkatu 14:sta. Tilat valmistuvat käyttökuntoon vuonna 1916, mutta sielläkin tulevat seinät vastaan kymmenen vuoden kuluttua. Vasta Tulliportinkadun varrelta myöhemmin löytyneet tilat koetaan vaatimusten ja kasvavan makkarankysynnän arvoisiksi.

1930_kuopionkauppahalli_lihakunta_s12.jpg

Lihatuotteet ja makkarat päätyivät myyntiin Kuopion kauppahalliin. KKO:n makkarat saavuttivat suuren suosion.