Sata vuotta mukana arjessa ja juhlassa

Sata vuotta mukana arjessa ja juhlassa

Atrian 100-vuotisjuhla synnyttää tulevaisuuden teemoja, jopa instituutioita: Atrian Tulevaisuuseminaarit, Pallogrillauksen SM-kisat ja Atrian 100 Nuorta Kokkia -koulutusohjelman.

Vuonna 2003 Atria on elänyt sata vuotta mukana suomalaisten arjessa ja juhlassa. Yhtiön 100-vuotisjuhlassa toimitusjohtaja Seppo Paatelainen linjaa, että vuosien saatossa Atrian voimakkaimmat muutokset ovat tapahtuneet EU-jäsenyyden aikana.

– Atria hakee myös tulevaisuudessa kasvua kansainvälistymisen kautta. Se tapahtuu joko yksin tai jonkun yhteystyökumppanin kanssa. En näkisi mitään estettä sille, etteivätkö suomalaiset alan yritykset voisi yhdessä omistaa yrityksiä Suomen ulkopuolella. Tällaisia hankkeita ei tietääkseni kuitenkaan ole vireillä, toimitusjohtaja Paatelainen sanoo.

Paatelaisen mukaan Atrian tavoitteena on tulevaisuudessa luoda kansainvälistymisen kautta vahva markkinallinen ja toiminnallinen kasvu. Samalla hän näkee, että kotimaisella jalostavalla teollisuudella on tärkeä merkitys myös tuottajan kannalta.               

– Suomen maatalous ei voi menestyä tuottamalla raaka-aineita ulkomaiseen vientiin. Suomi ei ole halpatuotantomaa ja siten toiminnan vahvuudet on löydettävä muista tekijöistä kuin hinnasta. On vaikea kuvitella, että suomalainen elintarvikeyritys menestyy kansainvälisesti, ellei se ole kyennyt rakentamaan vahvaa asemaa kotimarkkinoillaan.

Tilaisuuksia Finlandia-talossa ja VR:n makasiineilla

Yhtiö juhlii 100-vuotisjuhliaan järjestämällä sidosryhmilleen monia erilaisia tapahtumia, joista osa jää elämään vuosiksi eteenpäin – joistakin juhlavuoden tempauksista kasvaa vuosien varrella jopa itsenäisiä instituutiota.

Sellaisena voidaan pitää esimerkiksi Finlandia-talossa ensimmäisen kerran tammikuussa 2003 pidettävää Tulevaisuusseminaaria, joka järjestetään vuosittain yhteensä yhdeksän kertaa aina vuoteen 2011 saakka. Seminaarin vieraina nähdään vuosien varrella useita ministeritason vieraita niin Suomesta kuin Ruotsistakin, elintarvikealan vaikuttajia, bisnesalan päättäjiä ja asiantuntijoita sekä professoritason tutkijoita elintarvikealalta.

Kuluttajia Atria puolestaan ilahduttaa järjestämällä kesäkuussa 2003 ensimmäiset Pallogrillauksen SM-kilpailut. Kilpailijoita kisaan ilmoittautuu ympäri Suomen. Heistä esikarsintojen kautta varsinaiseen kilpailuun Helsingin VR:n makasiineille valitaan sata pallogrillailijaa. Voiton kautta aikain ensimmäisessä Pallogrillauksen SM-kisassa vie helsinkiläinen Tapu Haro. Ruoanlaittoa ja yhteistä suomalaista grillikulttuuria kunnioittava koko perheen tapahtuma kerää VR:n makasiineille mittavan määrän yleisöä.

100 Nuorta Kokkia -koulutus pyörii yhä

Atrian 100-vuotisjuhlavuonna perustettu Atria 100 Nuorta Kokkia -koulutusohjelma jatkaa yhä vuonna 2015 vireää taivaltaan. Koulutusohjelma antaa nuorille ruoka-alasta kokonaisvaltaista ja innostavaa tietoa, josta he voivat löytää aineksia oman uransa ja osaamisensa kehittämiseen. Ruoka-alalla menestyneiden kansainvälisten ja suomalaisten ammattilaisten luennot ovat verkostoitumismahdollisuuksien lisäksi yksi koulutusohjelman yksi keskeisestä annista.

Koulutusohjelman seminaareihin kutsuttavat kouluttajat edustavat alansa huippua Suomesta ja maailmalta. Koulutusohjelman tavoitteena on  löytää ne nuoret tekijät, jotka aidosti näkevät tulevaisuutensa ruoan ja ruokaelämysten parissa. Sellaiset nuoret, jotka kokevat ruoan intohimokseen.

Koulutusohjelman johtajina ovat toimineet:

2003 Jyrki Sukula

2004 Aki Wahlman

2005–2009  Jaakko Nuutila

2010–2014 Aki Wahlman.

Keväällä 2005 Suomen Gastronomien Seura myönsi 100 Nuorta Kokkia koulutusohjelmalle kunniamaininnan ansioistaan suomalaisen ruokakulttuurin edistämiseksi.

Koulutusohjelman aikana syntyneistä parhaista ideoista koottiin vuosien 2003–2006 päätteeksi Atria 100 Nuorta Kokkia -reseptikirja. Vuonna 2012 vietettiin koulutusohjelman 10. juhlavuotta.