Nurmon metsiin rakentuu lihakylä

Valtaosa Suomessa valmistettavista ja myytävistä Atrian tuotteista valmistuu Seinäjoen Nurmossa, Etelä-Pohjanmaalla. Nurmossa sijaitsee Suomen johtava ja  pohjoismaisittain, jopa eurooppalaisittain merkittävä lihateollisuuden keskittymä, Atrian lihakylä.

Se on 1970-luvun puolivälissä kasvunsa aloittanut, kymmenien teurastamo-, tuotanto-, varasto-, logistiikka- ja hallintorakennusten kylä – nykyisin yli 1 500 ihmisen työpaikka, suurin koko maakunnassa. Noin kymmenen vuoden aikana, vuoteen 2007 mennessä, Atria sijoittaa lihakylän kehittämiseen ja kasvuun  yli 500 miljoonaa euroa.

Itikan ja myöhemmin Atrian teollinen toiminta haki uutta paikkaa jo 1960-luvun  loppupuolella. Vanhat tilat  Seinäjoen keskustassa Itikanmäellä kävivät ahtaiksi teurastusmäärien jatkuvasti kasvaessa. Tarjous sopivasta tontista tuli peräti kolmeltakymmeneltä kunnalta. Paras löytyi Nurmosta: 35 hehtaaria, myöhemmin 52 hehtaaria kovapohjaista metsämaata, jossa riitti tilaa kasvaa. 

Ensimmäisenä rakennuksena Nurmon tontille valmistuu pakastamo vuonna 1977.

Kun sikalinja valmistuu vuonna 1982, Nurmon tontille hahmottuu ajanmukainen teollisuusalue.

Sikalinjalle tulee noin 1 000 sikaa päivässä. Näistä käsitellään leikkaamossa noin 70 prosenttia ja vain noin kolmannes toimitetaan asiakkaille kokonaisina ruhoina. 

Nurmon lihakylä alkaa muodostua, kun sikalinjan oikealle puolelle valmistuu broileritehdas vuonna 1988. Se kaksinkertaistaa broilerintuotannon. Jo 1990-luvun alkuun mennessä pakastettujen broilereiden tuotannosta luovutaan ja koko tuotanto myydään tuorebroilerina.  Kuluttajien tottumukset alkavat muuttua, broilerin suosio kasvaa.

Vuonna 1992 Nurmon lihakylään valmistuu moderni ruokatehdas, puolentoista vuoden suururakan jälkeen. Sen lattiapinta-ala on yli kolme hehtaaria, mikä kaksinkertaistaa lihakylän tehdastilat. Se alkaa tuottaa Atria- ja Chick-tuotteita yli 50 miljoonan kilon vuosivauhdilla: 10 kiloa ruokaa jokaista suomalaista kohti. Tehtaan hinnaksi tulee jättimäiset 400 miljoonaa markkaa.

Presidentti Tarja Halonen painaa nappia vuonna 2000: Atrian uusi logistiikkakeskus käynnistyy virallisesti. Toimitusjohtaja Seppo Paatelainen (vas. ) ja puheenjohtaja Reino Penttilä seuraavat keskittyneinä. Keskuksen kakkosvaihe valmistuu seitsemän vuotta myöhemmin.

Atrian lihakylä Nurmossa koko laajuudessaan. Vuonna 2003 ruokatehtaaseen valmistui Chick-siipikarjayksikön laajennusosa ja 2007 edessä oikealla näkyvä logistiikkakeskuksen kakkosvaihe. Keskuksesta lähtee elintarvikkeita asiakkaille keskimäärin noin puoli miljoona kiloa ja sesonkien aikana jopa miljoona kiloa päivässä.