Atrian ensimmäiset 114 vuotta

Atrian ensimmäiset 114 vuotta

Atrian historia on osa suomalaisten tilallisten historiaa

Atrian historia on osa suomalaisten maanviljelijöiden ja karjatilallisten historiaa. Tai hieman tarkemmin: savolaisten ja eteläpohjalaisten tilallisten historiaa. Näiden perustamista, osuustoiminnallisista karjanmyynti- ja teurastamoyrityksistä syntyi moninaisten vaiheiden jälkeen Atria-niminen lihateollisuusyritys vuonna 1994. Oli kulunut yli 90 vuotta siitä, kun Atrian ensimmäinen omistajaosuuskunta perustettiin 1903.  

Jos Atria vie pitkää tarinaa eteenpäin Suomessa, sitä samaa se tekee muissakin Pohjoismaissa. Ruotsissa Atrian juuret ulottuvat vuoteen 1907, jolloin Oskar Lithell perusti Örebrossa pienen lihakaupan. Siitä kasvoi Ruotsin suurin yksityinen lihatalo Lithells, jonka tuotemerkkeihin kuului muun muassa Sibylla. Atria osti Lithellsin vuonna 1997 – kaksi vuotta sen jälkeen, kun Suomi oli liittynyt EU:n jäseneksi ja rajat avautuneet kansainväliselle kaupalle. 

2000-luvulla Atria aloitti uuden luvun tarinassaan: kasvun yhdeksi Suomen, Ruotsin, Tanskan, Venäjän ja Viron johtavista ruoka-alan yrityksistä. Vaikka tarina on kussakin toimintamaassa erilainen, tarinan teema on kaikissa maissa yhteinen: Hyvä ruoka – parempi mieli.