AtriaNauta-ketjun eläimet voivat tutkitusti hyvin

Eläinten hyvinvoinnin kehittäminen

AtriaNauta-ketjun eläimet voivat tutkitusti hyvin

AtriaNauta –ketjussa on seurattu eläinten hyvinvointia eläinlääkärien terveydenhuoltokäyntien avulla jo yli kymmenen vuoden ajan. Talvella 2012 uudistetun Naseva-terveydenhuoltolomakkeen avulla tiloilta on saatu entistä yksityiskohtaisempaa tietoa eläinten olosuhteista sekä terveydestä ja hyvinvoinnista. Tuotantotilojen näin tarkka seuranta on kansainvälisesti katsottuna poikkeuksellista. Joillakin tiloilla todettuja terveysongelmia ovat kuolleisuuden lisääntyminen, lypsylehmien utaretulehdukset ja vasikoiden hengitystietulehdukset ja ripulit. AtriaNauta –tiloilla vain vajaa kymmenen prosenttia kirjauksista poikkeaa tavoitetasosta, joka havainnoitavalle asialla on asetettu. Korjattavaa todettiin alle yhdessä prosentissa tarkastetuista seikoista.

Tutkijoiden mukaan paras merkki eläinten hyvinvoinnista on eläinten käyttäytyminen. Vuoden 2014 osalta eläinten käyttäytymistä koskevien havaintojen osalta tavoitetaso täyttyi yli 98 prosenttisesti. Kansainvälisissä raporteissa käyttäytymishäiriöitä todetaan noin 10-30 prosentilla naudoista. Häiriöiden taustalla on useimmiten puutteellinen korsirehun saanti ja vasikoiden ämpärijuotto, mikä ei tyydytä imemistarvetta.

AtriaNauta –asiakastiloista 80,3 prosenttia nupouttaa vasikat suositusten mukaisesti kipulääkitystä käyttäen, vaikka nupouttaminen on sallittua ja huomattavasti edullisempaa ilman kivunlievitystä.

Nasevan ohjeiden mukaan  terveydenhuoltokäynti tehdään vähintään kerran vuodessa.