"Ruoan on oltava turvallista ja sen on oltava tuotettu vastuullisesti"

"Ruoan on oltava turvallista ja sen on oltava tuotettu vastuullisesti"

Hyvää ruokaa ja hyviä tekoja

Atrian toimintaa ohjaa globaalisti muuttuva toimintaympäristö sekä sen asettamat odotukset ja vaatimukset. Ruokatalona toimintamme liittyy kuitenkin myös tavallisen ihmisen arkipäivään mitä perustavimmalla tavalla. Tulevaisuutta rakennettaessa on vastuullista pitää nämä kolikon molemmat puolet kirkkaana mielessä. 

Ruoka on meille välttämätöntä, mutta suhteemme ruokaan on hyvin yksilöllinen asia. Suhteemme ruokaan on myös tilanteeseen ja aikaan sidoksissa. Arjen ja juhlan välillä on ero, lapsiperheen ruokamaailma on erilainen kuin opiskelijan tai kahdestaan elävän viisikymppisen pariskunnan.

Yhdistäviäkin tekijöitä on: hyvä maku, tuoksu, ulkonäkö. Ruoan on oltava turvallista ja sen on oltava tuotettu ja valmistettu vastuullisesti. Sitä meiltä odotetaan ja nämä odotukset meitä myös ohjaavat.

Vastuullisuuden näkökulmasta vuosi 2017 oli Atrialle hyvä vuosi.

Vuoden alussa saimme monta vuotta työn alla olleet vientiluvat Kiinaan. Kiinassa syödään puolet maailman sianlihasta, yhteensä noin 54 miljardia kiloa. Possun liha on ehkä olennaisin kiinalaisen keittiön raaka-aine ja osa heidän ruokakulttuuriaan. Kiinalainen asiakas arvostaa puhdasta ja turvallista lihaa, joka on tuotettu vastuullisesti ilman ylimääräisiä antibioottikuureja.

Keväällä toimme Suomessa markkinoille uuden jauhelihapakkauksen, joka on kerännyt useita palkintoja ympäristöystävällisyydestään – pakkaus valittiin muun muassa vuoden vastuullisuusteoksi ja maailman parhaaksi pakkaukseksi. Pakkauksen ansiosta tuotamme vuosittain noin 150 000 kiloa vähemmän muovijätettä.

Atrian ydintoiminta on ruoan valmistus, mutta se ei estä meitä olemasta edelläkävijä myös energia-alalla. Viime vuonna aloitimme Pohjoismaiden suurimpiin kuuluvan aurinkosähköpuiston rakentamisen Nurmon tehdasalueen viereen. Aurinkosähkö on kestävän kehityksen mukainen valinta, se tukee luonnonvarojen hallittua käyttöä ja samalla siinä panostamme tulevaisuuden toimintaedellytyksiimme.

Atria-konsernin tehtailla on muutaman viime vuoden aikana työskennelty tehostetusti valmistushävikin pienentämiseksi.

Tulokset ovat olleet ilahduttavan hyviä ja keinot päämääriin pääsemisessä pitkälti työtapojen kehittämistä entistä järkevimmiksi. Mutta myös uutta teknologiaa ja investointeja tarvitaan ja investointeja tehdään tästäkin näkökulmasta.

Myös jäljitettävyyden ja läpinäkyvyyden osalta menimme useita askelia eteenpäin. Suomessa kuluttajat ovat jo vuodesta 2012 lähtien voineet lukea pakkauksen etiketistä, minkä nimisellä maatilalla ja missä päin Suomea pakkauksessa oleva liha on tuotettu. Nyt pakkauksesta voi myös lukea onko eläimen kasvatukseen käytetty antibiootteja. Ilman antibiootteja kasvatetut kanatuotteet tulivat kauppoihin elokuussa.

Antibioottivapaus on tullut myös naudan ja possun lihaan vuoden 2018 alussa.

Vastuullisuus on osa Atrian liiketoimintaa. Se ei ole päälle liimattu tarra tai lause, vaan se on asia, joka tuottaa lisäarvoa meidän liiketoimintaamme. Atrian vastuullisuutta toteutetaan joka päivä Atrian sopimustuotantotiloilla, eläinkuljetuksissa, tuotteiden valmistuksessa tehtaillamme, tuotekehityksessä, markkinoinnin ja viestinnän avoimuudessa, myynnissä, johtamisessa – ihan kaikessa.

Juha Gröhn
Atria Oyj:n toimitusjohtaja