"Tällä avoimuuden ja vastuullisuuden polulla haluamme jatkaa"

"Tällä avoimuuden ja vastuullisuuden polulla haluamme jatkaa"

Ruoka kiinnostaa, puhuttaa ja herättää tunteita

Vuonna 2016 Pohjoismaissa keskusteltiin ruoasta hyvin paljon, monella tasolla ja äänenpainolla. Jo keskustelun määrä osoittaa sen, että ruoan arvo ja merkitys koko yhteiskunnassa on kasvanut. Eikä tämä ole yllätys: ruoka on ihmiselon ytimessä.

Ihmisten elämäntapojen muuttuminen vaikuttaa ruokaan niin arjen ostopäätösten kuin ruokaan liittyvien tulevaisuuden odotusten suhteen. Ruoka on aina ihmiselon ytimessä. Haluamme maukkaampaa, halvempaa, jäljitettävämpää, helpompaa – ruokaa, joka vaikuttaa ympäristöömme mahdollisimman vähän. Osittain odotuksemme ovat ristiriitaisia, mutta kuitenkin ratkaistavissa, kun halutaan tehdä asiat entistä paremmin ja fiksummin.

Ruoan hinta on ollut laskussa erityisesti Suomessa usean vuoden ajan. Tällä hetkellä suomalaiset käyttävät tuloistaan ruokaan keskimäärin reilut 10 prosenttia. Ruokamaailman ja yhteiskuntien erilaisuudesta kertoo vastaava luku Venäjältä, joka on noin 50 prosenttia.

Suomessa hintakehityksen seurauksena vastuullisuuteen liittyväksi huolenaiheeksi on tullut suomalaisen maatalouden, ja sen osana lihatuotannon, jatkuvuus maatilojen kannattavuuden heikennyttyä. Tätä vastuuta Atria kantaa kehittämällä markkinoille tuotteita, jotka kasvattavat koko ruokamarkkinoiden arvoa.

Vastuullisesti, jokaiseen makuun

Atria missiossa ”Hyvä ruoka – parempi mieli” kiteytyy atrialainen tapa ajatella ruoasta. Hyvä ruoka on käsitettävä laajasti – toki maku edellä – mutta myös muut ulottuvuudet on otettava huomioon. Kannustamme ihmisiä syömään monipuolisesti ja hyvällä mielellä.

On kunnioitettava ihmisten elämäntapaa myös ruokamieltymysten osalta. Haluamme tarjota monipuolisia vaihtoehtoja jokaiseen ruokahetkeen, tehdä ihmisille ruoan kautta hyvän mielen. Osallistumme mieluusti ja innolla ruokakeskusteluun, mutta ruoka- ja elämäntapakriitikoiksi emme ryhdy.

Atrian tuotteiston perusta on lihapohjainen ruoka ja liharuokien raaka-aineet, vaikkakin valikoimissamme on kymmeniä täysin kasvispohjaisia tuotteita. Ihmisille liha on ollut historiallisesti ollut arvokkainta ruokaa. Pelkästään tästä syystä moderninkin lihateollisuuden toimintaperiaatteisiin kuuluu teuraseläimistä syntyvän aineksen mahdollisimman huolellinen hyödyntäminen. Hävikki mahdollisimman pieneksi, jalostusaste ylös ja kaikki mahdollinen hyötykäyttöön.

Hyödyntämisen ja kierrättämisen periaate on osa toimintaamme jo lähtökohtaisesti, mutta uutta ja parempaa käytäntöä haetaan. Tästä syystä eräs koko Atriaa koskevista kehittämisen painopistealueista on resurssien käytön tehokkuus. Emme tyydy nykyiseen olotilaamme, vaan teemme asiat vielä paremmin.

Kuluttaja haluaa tietää ruoan alkuperän

Ruoan alkuperä ja ruoan reitti lautaselle oli konkreettisesti tiedossa vielä muutamia vuosikymmeniä sitten ihmisten eläessä maatalousvaltaisessa yhteiskunnassa, useimmiten maaseudulla tai pienissä taajamissa. Ruoka tuli omilta pelloilta, omista navetoista ja kasvimailta, jotka nähtiin ja aistittiin. Kaupungistumisen seurauksena tämä aika on takana, mutta nykyisin ruoan alkuperä ja reitti kiinnostavat muutamia vuosikymmeniä kestäneen tauon jälkeen entistä enemmän.

Atria on ruoan alkuperätiedon hallinnan edelläkävijä. Kuluttaja saa lukea pakkauksen etiketistä, minkä nimisellä maatilalla ja missä päin Suomea pakkauksessa oleva liha tai lihavalmiste on tuotettu. Tällä avoimuuden ja vastuullisuuden polulla haluamme jatkaa – yhä jäljitettävämmin.

Juha Gröhn

Atria Oyj:n toimitusjohtaja