Vähemmän muovia ja hävikkiä - uusi jauhelihapakkaus nyt kaikissa naudan ja possun jauhelihoissa

Uutiset

Vähemmän muovia ja hävikkiä - uusi jauhelihapakkaus nyt kaikissa naudan ja possun jauhelihoissa

Lokakuun alusta lähtien kaikki Atrian naudan ja possun jauhelihat pakataan uuteen jauhelihapakkaukseen. Pakkaus on kaupan hyllyiltä jo tuttu pehmeä pakkaus, johon osa Atrian jauhelihatuotteista on pakattu vuoden 2017 alusta lähtien.

Uusi jauhelihapakkaus sisältää 50 prosenttia vähemmän muovia kuin perinteiset kovat pakkaukset. Vuositasolla siirtymä vähentää muovijätteen määrää 250 000 kg.

– Uusi pakkaus säästää muovia ja parantaa tuotteen säilyvyyttä. Tällä on monia positiivisia vaikutuksia ympäristölle, kuten pienentynyt hiilijalanjälki ja ruokahävikin vähentäminen, kertoo pakkauskehityspäällikkö Aaro Mäkimattila.

Joustomuovinen kalvo suojaa jauhelihaa entistä paremmin hapelta. Näin lihan säilyvyys paranee ja myyntiaika kasvaa, jolloin hävikkiin menevän ruoan määrä vähenee.

–  Myös avattavuus ja pakkauksen hävittäminen on ratkaistu paremmin. Näitä ominaisuuksia ei tällä hetkellä ole mahdollista toteuttaa ilman muovikalvoa, jossa on toisissaan kiinni eri muovilajeja. Pakkaus on siis parempi sekä ympäristön että käyttäjän näkökulmasta, vaikka se ei olekaan kierrätettävä, Mäkimattila summaa ja jatkaa:

– Kestävä kehitys edellyttää koko arvoketjun huomioimista. 

Jauhelihapakkaus kannattaa kuitenkin viedä muovinkeräykseen, jolloin se hyödynnetään jätteenpolttolaitoksessa lämmöksi ja sähköksi.

Kokonaisuudessaan pakkauksen hiilijalanjälki on 30 prosenttia pienempi kuin vanhassa rasiapakkauksessa.

Onko vastaavanlainen pakkaus mahdollinen myös muissa lihatuotteissa?

– Ei kaikissa. Jokaiselle tuotteelle suunnitellaan paras mahdollinen pakkaus, koko arvoketju ja eri vaikutukset huomioiden, Mäkimattila toteaa.

Atrian innovaatio on palkittu jo tähän mennessä useasti. World Packaging Organization palkitsi Atrian jauhelihapakkauksen vuoden 2018 maailman parhaaksi pakkaukseksi. Pakkaus on voittanut myös pohjoismaisen pakkauspalkinnon ja K-Ruoka Awardsissa jauhelihapakkaus valittiin vuoden vastuullisuusteoksi 2017.

Lue lisää:

Jauhelihatietoa ja -reseptejä: Atria.fi/jauheliha
Miten uusi pakkaus kehitettiin:  Neliö sen olla pitää