Soijaa korvataan ympäristöystävällisellä kotimaisella rehulla

Uutiset

Soijaa korvataan ympäristöystävällisellä kotimaisella rehulla

Suomessa tuotantoeläimet saavat syödäkseen ympäristövaikutuksiltaan ongelmallista soijaa keskimääräisesti vähemmän kuin eläimet muissa Euroopan maissa. Eniten soijaa käytetään broilereiden ja sikojen ruokinnassa. Atrialla tehdään jatkuvasti töitä, jotta ulkomaisen soijan kulutusta saataisiin vähennettyä.

Syksystä 2016 lähtien Atrian rehuja valmistava A-Rehu on lisännyt broilerirehuihin kotimaista rehuhernettä, jolla voidaan korvata tuontisoijaa ja vehnää. Rehuherneen viljely parantaa pellon rakennetta ja typpitaloutta sekä vähentää typpilannoituksen tarvetta. Samalla se on hyvä vaihtoehto viljelykierron monipuolistamiselle.

Sikatiloillakin soijarehua voidaan jatkossa korvata kotimaisella härkäpavulla. Tämä selvisi keväällä 2016 käynnistyneessä Käytännönläheinen tutkimus sikatiloilla -tutkimushankkeessa, jossa myös Atria on mukana.

Soijan kasvava kulutus ja sitä mukaan laajennusta vaativat viljelyalat uhkaavat etenkin Amazonin sademetsiä. Sademetsien menettämisen myötä menetetään myös ilmastolle elintärkeitä hiilinieluja, mikä osaltaan vauhdittaa ilmastonmuutoksen etenemistä.

Lue lisää eläinten ympäristötehokkaasta ruokinnasta