Atrian Aurinko tuottaa jo energiaa

Atrian Nurmon tehtaan taakse on noussut valtava aurinkosähköpuisto, Atrian Aurinko. Rakentaminen on kesken, mutta aurinkopaneelit tuottavat jo täysillä uusiutuvaa, päästötöntä ja kotimaista energiaa tehtaalle.

Atrian Aurinko on Suomen suurin aurinkosähköpuisto, ja se saadaan syksyllä 2018 kokonaan käyttöön. 24 000 aurinkopaneelia peittävät alleen lähes yhdeksän jalkapallokentän verran maa- ja kattopintaa. Aurinkopuisto tuottaa sähköä 5 600 megawattituntia, mikä on noin viisi prosenttia Nurmon tehtaan vuotuisesta sähköntarpeesta.

Jättimäisessä hankkeessa on kyse Suomen ensimmäisestä teollisen mittaluokan aurinkosähköpuistosta. Paikallisesti tuotetulla energialla vähennetään Nurmon tehtaan ilmastovaikutuksia ja parannetaan laitoksen energiatehokkuutta ja omavaraisuutta. 

Vastaavia aurinkovoimaloita ei löydy esimerkiksi naapurimaista Ruotista tai Norjasta. Tähän asti Suomeen on noussut alle yhden megawatin järjestelmiä. Nyt puhutaan lähes kuudesta megawatista. Pohjoismaista ainoastaan Tanskasta löytyy Atrian Aurinkoa suurempi aurinkosähköpuisto.

Koko 15 000 aurinkopaneelin kenttä voidaan ottaa kokonaisuudessaan käyttöön lokakuun loppuun mennessä, kun kaikki asennukset on tehty. Loput 9 000 paneelia sijoitetaan ensi kesänä tehdasalueen katoille ja nurmikoille. 
– Haastavin vaihe on juuri 9 000 paneelin sijoittaminen niin, etteivät ne tulevaisuudessa ole mahdollisten muiden hankkeiden tiellä, Atrian teknisten toimintojen johtaja Tapani Potka sanoo.

Atria toteuttaa hankkeen yhteistyössä Solarigo Systemsin kanssa.

 


Atrian Aurinko

  • Toteuttaja on Nurmon Aurinko Oy, joka vastaa ylläpidosta ja sähkönmyynnistä Atrialle.
  • Kustannusarvio on 6,8 miljoonaa euroa, johon TEM on myöntänyt 2,72 miljoonan euron investointituen. Atrian Aurinko kuuluu yhdentoista energiakärkihankkeen joukkoon.
  • Ensimmäisen vaiheen rakentaminen alkoi kesäkuussa 2017. Hankkeen on määrä valmistua 2018 syksyyn mennessä.
  • 24 000 aurinkopaneelia tuottaa sähköä vuositasolla noin 5 600 megawattituntia.
  • Aurinkosähköä saadaan eniten kesäkuukausina, jolloin jäähdytystarve tehtaalla on merkittävä.


Aurinkosähköpuisto on osa kokonaisvaltaista Atrian Kädenjälki -yritysvastuuohjelmaa Suomessa.

Koko konsernin kattavaa Atrian Kädenjälki -ohjelmaa toteutetaan useilla painopistealueilla, joista yksi on ympäristövastuu. Esimerkiksi Atria Skandinaviassa työ ympäristövastuun hyväksi näkyy päätöksenä luopua palmuöljyn käytöstä ja tavoitteena puolittaa hiilidioksidipäästöt vuoteen 2020 mennessä.

LUE ATRIAN AURINKO -HANKKEEN KOKO MENESTYSTARINA.