Pakkausmerkinnät

Lakisääteiset merkinnät elintarvikepakkauksissa

Lihatuotteiden pakkausmerkinnöistä on käytävä ilmi tuotteen nimi, ainesosaluettelo, tiettyjen raaka-aineiden määrä (lihatuotteissa lihan osuus), tuotteen paino, päiväys, säilytyslämpötila, valmistajan yhteystiedot, ravintosisältö ja lainsäädännön määrittelemissä puitteissa on ilmoitettava myös raaka-aineen alkuperämaa. Atria–merkin tuotteissa liharaaka-aine on aina 100 % suomalaista ja tämä mainitaan tuotepakkauksissa. Atrialla noudatetaan Eviran antamaa sovellusohjetta lakisääteisten pakkausmerkintöjen tekemisessä.

Hyvää Suomesta -merkki (Joutsenlippu)

Hyvää Suomesta –merkki on suomalaisen ruuan alkuperämerkki. Hyvää Suomesta –merkin kriteerit:

  • Elintarvike on valmistettu Suomessa
  • Raaka-aineista vähintään 75 prosenttia on suomalaista
  • Liha, kala, kananmuna ja maito on aina 100 prosenttisesta suomalaista

Ruokatieto Yhdistys ry myöntää Hyvää Suomesta -merkin käyttöoikeuden ja valvoo merkin käyttöä.

Sydänmerkki

Sydänmerkki kertoo yksinkertaisesti ja nopeasti tuotteen ravitsemuksellisesta laadusta. Sydänmerkin kriteerit vaihtelevat tuoteryhmittäin, esimerkiksi leivänpäällistuoteryhmässä kriteereinä on natriumin ja rasvan määrä. Merkin saanut tuote on omassa tuoteryhmässään parempivalinta terveyden ylläpitämiseksi.

Vuoden 2015 lopussa Sydänmerkki-tuotteita oli Atrian valikoimissa noin 100. Haasteina uuden Sydänmerkin saamiseen on yleensä natriumin määrä. Olemme tehneet runsaasti töitä etenkin leivänpäällistuoteryhmässä natriumin määrän vähentämiseksi. Sydänmerkin myöntää Sydänliiton puolueeton asiantuntijaryhmä, johon kuuluu yliopistojen ja järjestöjen ravitsemusalan asiantuntijoita.

EU:n luomumerkki

Luomumerkin myöntää Elintarviketurvallisuusvirasto. Se valvoo että viljelyssä noudatetaan EU:n luomuasetusta. Luomumerkki myönnetään maataloustuotteille, rehuille, elintarvikkeille ja alkoholijuomille, jos vähintään 95 % tuotteen maataloudesta peräisin olevista ainesosista on tuotettu luonnonmukaisesti. Muuntogeenisten organismien (GMO) ja niiden johdannaisten käyttö on luonnonmukaisessa tuotannossa kiellettyä.

USEIN KYSYTTYÄ PAKKAUSMERKINNÖISTÄ

Jälitettävyys! - Katso video!

Jälitettävyys! - Katso video!