Atrian vapaa possu

Aidosti parempaa hyvinvointia

Atrian vapaa possu

Atrian vapaat possut tulevat tiloilta, joilla on investoitu vapaaporsituskarsinoihin. Possuilla on karsinassa oma lämmin pesä, jossa ne nukkuvat optimaalisissa olosuhteissa. Vapaaporsituksessa huomioidaan porsaiden lisäksi myös emakoiden hyvinvointi. Ne eivät ole suljettuna porsimishäkkeihin, vaan hoitavat ja seurustelevat vapaasti karsinassa porsaiden kanssa.

  • Vapaaporsituskarsina on 20–30 % tavanomaista porsituskarsinaa väljempi.
  • Emakot imettävät porsaitaan vapaina karsinassaan useita viikkoja.
  • Emakon vapaa liikkuminen parantaa maidontuotantoa ja porsaiden hoivaamista.
  • Pureskelu- ja leikkivirikkeitä on paljon kaikissa tuotantovaiheissa.

Atrian ketjussa on jo usean vuoden ajan tutkittu vapaaporsitusta ja sitä, miten se parhaalla mahdollisella tavalla voisi lisätä porsaiden hyvinvointia. Oleellinen ero Atrian vapaaporsitusmallissa on se, että emakoille ja porsaille on luotu selvästi erilaiset elinympäristöt noin 6 neliön karsinaan. Vapaaporsituskarsinassa on 20-30% enemmän tilaa kuin tavanomaisessa porsituskarsinassa. 

Vapaaporsituksessa emakolla ja porsailla on selvästi paremmat olosuhteet, mikä vähentää niiden kokemaa stressiä. Mukavuusalue tarkoittaa niille sopivaa lämpötilaa, että niiden ei tarvitse kokea kylmää tai kuumaa. Vastasyntynyt possu viihtyy vedottomassa 33-asteessa, kun taas emakon mukavuusalue on lähempänä 15-astetta. 

Vapaaporsituksessa emakoilla on mahdollisuus liikkua, mikä parantaa niiden hyvinvointia ja myös rehu maistuu paremmin. Tällä on positiivinen vaikutus emakoiden kykyyn huolehtia porsaistaan. Ternimaito on porsaan elämän kannalta välttämätön ravinnon lähde heti syntymän jälkeen.

Tiesitkö että porsas käy “kiittämässä” emakkoa kärsä-kärsä kontaktilla, kun se on saanut mahan täyteen maitoa. Vapaassa tuotannossa kärsä-kärsä kontakteja on enenmmän kuin tavallisessa tuotannossa.