ANTIBIOOTTIVAPAUS EDISTÄÄ IHMISTEN, ELÄINTEN JA YMPÄRISTÖN TERVEYTTÄ

ANTIBIOOTTIVAPAUS EDISTÄÄ IHMISTEN, ELÄINTEN JA YMPÄRISTÖN TERVEYTTÄ

Meillä Atrialla ihmisten, eläinten ja ympäristön hyvinvointi on vastuullisen ruoantuotannon lähtökohta. Antibioottivapaan tuotantotavan edistäminen on kestävää kehitystä edelläkävijän saappaissa. 

Liiallinen antibioottien käyttö on vakava uhka terveydelle

Antibioottien laaja-alainen ja osin ennaltaehkäisevä käyttö tuotantoeläinten kasvatuksessa on arkipäivää useimmissa EU-maissa. Lääkkeillä paikataan puutteellisia kasvatusolosuhteita ja ylisuurta eläintiheyttä. Esimerkiksi kana voi saada ensimmäisen antibioottikuurinsa jo munan sisälle hautomisvaiheessa. Näissä maissa lihasta löytyy niin ikään paljon antibioottiresistenttejä bakteereita, jotka voivat levitä ihmisiin elintarvikkeiden välityksellä tai suoraan eläimistä.

Antibioottiresistenssi tarkoittaa sitä, että aikaisemmin helposti antibiooteilla hoidettavat sairaudet ja infektiot eivät parane enää samoilla lääkkeillä, koska bakteerit ovat kehittäneet vastustuskyvyn lääkkeenä käytettäville antibiooteille. Globaalisti antibioottiresistenssin yleistyminen onkin yksi ihmisten ja eläinten terveydenhuollon vakavimpia uhkia.

Hyvinvoiva eläin ei tarvitse antibiootteja

Suomessa tuotantoeläinten lääkitseminen on kansainvälisesti tarkasteltuna todella vähäistä ja lääkejäämien esiintyminen elintarvikkeissa erittäin harvinaista.  Me Atrialla olemme tehneet pitkäjänteistä työtä terveen ja puhtaan ruoantuotannon eteen, jossa antibioottien käyttö on minimoitu ja rajattu vain todelliseen tarpeeseen. 

Atrialaisen ruokaketjun eläinten hyvinvoinnista huolehditaan ennakoidusti, etteivät ne sairastuisi infektioihin, joita on syytä lääkitä antibiooteilla. Kun antibiootteja käytetään maltillisesti tai ei ollenkaan, pienenee todennäköisyys superbakteerien syntymiselle ja leviämiselle.  

Eläinten hyvä terveys selittyy hyvillä elinolosuhteilla, asianmukaisella ruokinnalla, huolellisella hygienialla, sekä erinomaisella ja järjestäytyneellä eläintautien ehkäisytyöllä. 

Meillä Atrialla antibiootteja ei käytetä ennaltaehkäisevästi koskaan. Sairastuneet eläimet hoidetaan tarkoituksenmukaisesti eläinlääkärin valvonnassa. Eläinlääkäri myös valvoo lääkekirjanpitoa ja lääkkeiden käyttöä tiloilla. Lääkejäämiä ei tarvitse suomalaisessa lihassa koskaan pelätä, sillä eläimet otetaan teuraaksi vasta, kun annettujen lääkkeiden varoaika on kulunut umpeen.

Atrialainen liha on turvallinen valinta 

Hyvänä, konkreettisena esimerkkinä antibioottivapaudesta on atrialainen kana: Atria toimii edelläkävijänä Suomessa ja sitoutuu siihen, ettei Atria Perhetilojen linnuille ole annettu antibiootteja koko niiden elinaikana.

Kanan lisäksi myös antibioottivapaasti kasvatettua atrialaista possua on saatavilla. Valittujen tilojen kanssa possujen elämää ja mahdollisia lääkityksiä seurataan ja tätä tietoa hyödynnetään, kun valitaan raaka-aineet antibioottivapaa-merkittyihin tuotteisiin.

Laadukasta lihaa ei saada sattumalta, vaan pitkäjänteisen työn tuloksena. Atria työskentelee aktiivisesti, että myös possun ja nautojen kohdalla antibioottien käyttö tiloilla voitaisiin minimoida tai lopettaa kokonaan. Yhteiset pelisäännöt Atrian ja suomalaisten tilallisten kesken takaavat kuluttajan lautaselle päätyvän lihan turvallisuuden. Hyvä huolenpito eläimistä ja ensiluokkaisen puhdas liha ovat meille äärimmäisen tärkeitä asioita, joista ei tingitä.

Lisää tietoa antibioottiresistenssistä WHO:n sivuilla. 

Maailman puhtaimmat kanat eivät antibiootteja kaipaa