Jalostus Nauta

Viidesosa suomalaisesta naudanlihasta on peräisin pihvirotuisista eläimistä. Yleisimmin kasvatetaan aberdeen angus, charolais, hereford, limousin ja simmental -rotuista pihvikarjaa ja näiden rotujen risteytyksiä. Risteytyksiä käyttämällä varmistetaan mahdollisimman hyvät ominaisuudet naudoille ja lopulta myös lihalle. AtriaNauta –palvelun kehittämä PIHVIKOLMIO- malli yhdistää eri rotujen parhaat ominaisuudet. Tavoitteena on lisätä eläinten elinvoimaa, tuottaa hyvälaatuisia pihviruhoja ja parantaa koko pihviketjun kannattavuutta. AtriaNauta seuraa aktiivisesti eläinaineksen kilpailukykyä ja eläinaineksen maahantuontia ETT:n yhteistyön kautta.

Lypsykarjapuolella yleisimmät suomessa käytettävät rodut ovat Friisiläinen ja Ayshire. Maitotilalta tulee lihantuotantoon teuraslehmiä ja teuraskasvatukseen sonnivasikoita. Maitotilalla on aina lehmiä, joiden jälkeläisiä ei kannata jättää tilalle maidontuottajiksi. Tällaiset lehmät kannattaa aina siementää liharotuisella sonnilla. Maitotila saa risteytysternivasikasta paremman hinnan ja vasikan lihantuotanto-ominaisuudet paranevat.