Sikojen rehut ja ruokinta

Sikojen ruokinta perustuu tarkkaan ruokintasuunnitelmaan. Joka tuotantovaiheessa eläimillä on omat erityistarpeensa ja rehujen koostumus vaihtelee näin ollen tuotantovaiheen mukaan. Imettävälle emakolle on turvattava riittävä energiansaanti, pikkuporsaille hyvät kasvunalut ja lihasioilla oikea ruokinta kasvun mukaisesti.

Sikojen rehun pääraaka-aine on vilja. Valtaosa siitä tuotetaan suomalaisilla maatiloilla. Lisäksi tarvitaan kasvulle ja hyvinvoinnille välttämätöntä valkuaislisää – esimerkiksi kotimaista ohravalkuaisrehua, härkäpapua tai soijaa. Kotimaisesta ohrasta konsentroitua ohravalkuaisrehua valmistetaan Altian Koskenkorvan tehtaalla ohratärkkelystuotannon sivutuotteena. Yli puolet Atrian teurastamista sioista on saanut pääasiallisen proteiinitäydennyksen A-rehun toimittamasta ohravalkuaisrehusta.  A-Rehu on Altian suurin yksittäinen rehujakeiden toimittaja maatiloille. Jos sikojen ruokinnassa käytetään valkuaislisänä soijaa, on se aina tuontitavaraa. A-rehun omissa tuotteissa käytetään ainoastaan GM-vapaata Pro Terra –sertifioitua soijaa. Myös riittävästä vitamiinien, hivenaineiden ja kivennäisten saannista on huolehdittava ruokinnan suunnittelussa.