Traineen sukellus elintarviketeollisuuteen

Marika, tuoteryhmäpäällikkö

Traineen sukellus elintarviketeollisuuteen

Marika Viitala tuli Atrialle traineeohjelmaan vuonna 2011. Hän on edennyt eri osastojen ja tehtävien kautta valmisruokien tuoteryhmäpäälliköksi. Atria on lunastanut Marikan odotukset monipuolisia mahdollisuuksia tarjoavana työnantajana.

Marika siirtyi Atrialle korkeakoulumaailmasta. Hän halusi oppia ymmärtämään elintarviketeollisuuden lainalaisuuksia ja kaupallista näkökulmaa paremmin, ja tähän tarpeeseen Atrian kaksivuotinen traineeohjelma tuli kuin tilauksesta. Pian elintarvikekehitystä opiskellut filosofian maisteri löysi itsensä Nurmon ruokatehtaalta siipikarjatuotteiden tuotekehittäjänä traineeohjelmaan kuuluvan työnkierron alussa.

– Opin valtavasti lihateollisuudesta ja koko arvoketjusta sen ympärillä, Atrian tuotekehitysprosessista ja teollisista lainalaisuuksista. Toimin kokeneen tuotekehittäjän työparina, ja sain häneltä huippuhyvän perehdytyksen tuotekehittäjän tehtäviin, Marika kertoo ensimmäisestä traineepestistään.

Työparin jäädessä pitkälle sairauslomalle Marika oppi tärkeän työelämätaidon: kysy asiantuntijoilta.

– Meillä on hurjan monipuolinen osaajajoukko, ja ellei ensimmäinen osaa vastata, hän osaa kertoa, keneltä kysyä lisää. Apua ja neuvoja saa varmasti.

Marika oppi tärkeän työelämätaidon: kysy asiantuntijoilta.

Timantin hiontaa

Työnkierron seuraava tehtävä traineelle oli valmisruokien tuoteryhmässä, mutta työnkierto jäi Marikalla siihen, sillä tositoimet kutsuivat. Saman vuonna, jona hän oli aloittanut traineeohjelmassa, hänet napattiin tiiminvetäjäksi kuluttajapakatun lihan ja siipikarjan tuotekehitykseen. Ensimmäisessä esihenkilötehtävässä auttoivat huipputiimi ja pomo, joka saa Marikalta ylitsevuotavat kiitokset haastamisesta, motivoinnista, luottamuksesta ja kannustuksesta.

Seuraava askel atrialaisella työuralla oli siirtyminen kuluttajapakatun lihan ja siipikarjan tuotekehityspäälliköksi vuonna 2013.

– Tässä hommassa pääsin tekemään monta hienoa, isoa kehitysprojektia. Parasta oli se, kun ison projektin alkuvaiheen epämääräisyydestä päästiin etenemään kohti hioutuvaa timanttia, joka lopulta monien vaiheiden jälkeen onnistui muuttamaan markkinaa. Toki opimme myös sen, että kaikki projektit eivät pääty lanseeraukseen, vaan osan kohdalla todetaan, että hieno homma, mutta väärä aika, tai ei niin hieno homma ison kuluttajamassan näkökulmasta sittenkään. 

Parasta oli se, kun ison projektin alkuvaiheen epämääräisyydestä päästiin etenemään kohti hioutuvaa timanttia, joka lopulta monien vaiheiden jälkeen onnistui muuttamaan markkinaa.

Palattuaan vanhempainvapaalta vuonna 2017 Marika siirtyi konseptikehitykseen konseptikehityspäälliköksi.

– Ehdottomasti parasta tehtävässä oli se, että sain toimia pitkän aikavälin projektien edistäjänä ja tuoda yhteisten asioiden äärelle osaajia eri toiminnoista ja liiketoiminta-alueilta. Se oli myös tämän työn vaikein osuus, sillä erilaisten tavoitteiden yhteensovittaminen laimentaa joskus yhteistä tekemistä. Ideointien organisointi oli yksi osuus toimenkuvastani, ja se oli huippuhauskaa! Miten hienoa onkaan saada ihmiset innostumaan, astumaan ulos rutiineistaan ja ideoimaan jotakin aivan uutta. Samalla näkyy yhteisön suuri voima. Yksi heittää idean, jota toinen vähän jalostaa, kolmas lisää ripauksensa ja lopulta yhteisellä työllä on onnistuttu tuottamaan huippuidea! 

Yksi heittää idean, jota toinen vähän jalostaa, kolmas lisää ripauksensa ja lopulta yhteisellä työllä on onnistuttu tuottamaan huippuidea! 

Parasta ovat ihmiset

Nykyisessä tehtävässään valmisruokien tuoteryhmäpäällikkönä Marika huolehtii, että Atrialla on kuluttajaa ja kauppaa kiinnostava, ajankohtainen ja taloudellisesti kannattava tuotevalikoima hänen vastuualueellaan. Siihen kuuluvat mikroateriat, jaettavat ateriat, heti syötävät välipalat sekä lämmitettävät välipalat.

– Tuoteryhmäpäällikkönä saan olla mukana todella monipuolisesti erilaisissa kehitys-, selvitys- ja investointihankkeissa, ja nähdä taas uudenlaisen puolen Atrian osaajista ja monipuolisuudesta. Parasta tässä työssä ovat innostuneet ja osaavat ihmiset, joiden kanssa onnistutaan puskemaan vaikeitakin projekteja maaliin.

Parasta tässä työssä ovat innostuneet ja osaavat ihmiset, joiden kanssa onnistutaan puskemaan vaikeitakin projekteja maaliin.

Valmisruokamarkkina kasvaa valtavaa vauhtia ja tarjoaa mielenkiintoisen pelikentän projektien läpiviemiseksi, Marika kertoo. Hänelle tuottaa iloa se, kun tiimi onnistuu luomaan uusia konsepteja tai tuotteita, jotka vakuuttavat niin kaupan kuin kuluttajatkin, ja löytyvät suomalaisten ruokapöydästä.

Pelkkää onnistumisten kavalkadia Marikankaan työ ei ole.

– Aina ei toki onnistu, ja silloin joutuu hetken etsimään työitsetuntoaan jostakin työpöydän alta, mutta joka kerta oppii epäonnistumaan paremmin! Atrialla meininki on perinteisesti ollut se, että virheitäkin saa tehdä, kunhan ei tee samaa virhettä kahdesti. Toistaiseksi olen onnistunut aina löytämään uusia virheitä, Marika nauraa.

Marikan terveiset Atrian traineeohjelmaan hakemista harkitsevalle:

Marika Viitala juttukuva.jpg

"Atrian traineeohjelma tarjoaa valtavan hienon mahdollisuuden saada monipuolinen näkemys ja kokemus yhdestä Suomen suurimmista ruokataloista. Tämän kaltaista perehdytystä et tule saamaan koskaan työurallasi, joten tartu siihen. Traineena on lupa kysellä, kyseenalaistaa ja opetella – se on mahtava mahdollisuus näkemyksen luomiseen. Omasta kiinnostuksesta ja elämäntilanteesta riippuen tarjolla on niin kansainvälisiä kuin paikallisiakin uravaihtoehtoja traineevaiheen jälkeen."

Atrian plussat Marikan mielestä:

+ laajat koulutus-, kehitys- ja etenemismahdollisuudet
+ asiantuntevat työkaverit, osaavat tiimit ja hyvät työvälineet
+ laajat henkilöstöedut: ateria-, hieronta- ja kulttuuriedut, kattava työterveyshuolto ja henkilökuntamyymälä

Atrian traineeohjelmassa

  • osallistut monipuoliseen työkiertoon Atria Suomen eri toiminnoissa
  • laadit Atriaan kiinteästi kytkeytyvän kehittämishankkeen
  • saat henkilökohtaisen mentorin, jonka kanssa sovitaan tavoitteista ja seurataan oppimista
  • saat tueksesi laajan verkoston Atrian eri alojen asiantuntijoita
  • tavoitteena on syvällinen ja laaja-alainen ymmärrys Atrian omasta liiketoiminnasta ja koko suomalaisesta elintarvike- ja ruoka-alasta
  • työssäoppimista tukee yliopistotasoinen valmennusohjelma

Lue myös Mikon traineetarina!