Oikeat henkilöt oikeisiin paikkoihin

Sari, työnjohtaja

Oikeat henkilöt oikeisiin paikkoihin

Sari Lammi on Atrialla valmisruoan työnjohtajana vastuualueinaan välipalatehdas, laatikkolinja ja ateriatehdas. 

Sari oli aikaisemmin tuotannonsuunnittelija, mutta työnkuva muuttui esimiestehtävään vuoden 2017 lopulla. Ruokatehtaasta valmistuu rekkalasteittain noin 200:aa eri tuotenimikettä.

– Vastaan päivittäin, että sovittu tuotanto toteutetaan aikataulussaan. Askel esimiestehtäviin ei ollut suuri loikka, koska olen aiemminkin toiminut työnjohdossa. Koen, että kaikki Atrialta saamani tehtävät tukevat toisiaan. Ymmärrys kasvaa kaiken aikaa.

Työnjohtajalla on paljon sidosryhmiä kuten laatuorganisaatio, tekniikka, huolto ja siivousyritykset.

–Ja lähimpänä tietysti oma tuotantoporukka. Saan olla ihmisten kanssa tekemisissä päivittäin. Suurin osa työstäni on kommunikointia, ihmisten johtamista ja muuttuvien tilanteiden haltuunottoa. Juuri koskaan ei tule vastaan kahta samanlaista päivää.

Aamulla tarkistetaan, ovatko linjan työpisteet ja laitteet vireessä päivän tuotantoa varten.

–Sitten katsotaan päivän pelikortit, eli mitä tehdään ja millä porukalla. Varmistetaan, että oikea osaaminen ja oikeat henkilöt ovat oikeissa paikoissa. Onko lisävaatimuksia, kampanjoita tai muita syitä kiristää tahtia? Huolehdin myös ihmisten työmukavuudesta ja ergonomiasta. Haluan pitää tuotannon tahdin tehokkaana ja inhimillisenä kaikille.

Esimiehenä Sari rakentaa päivittäisen työn sujuvuutta, jotta vähintään vaaditut tehtävät hoituvat, mutta myös mahdollisimman moni muu atrialaisille tärkeä arvo toteutuu. 

–Kun muutkin onnistuvat työssään ja keksivät luovia ratkaisuja, tulee myös minun työstäni sujuvaa. Työprosessien rytmitys on mennyt putkeen, kun asioihin ei tarvitse palata. Hiljaisuus on hienoa, kun se tulee oikeaan aikaan.

Paikkansa pitävä kommunikaatio on Sarin työtä – samoin tiedon jalostaminen puhuttavaan muotoon. 

–Tieto kulkee parhaiten, kun ihmiset puhuvat toisilleen. Työ sujuu, kun mitään ei päästetä oletuksiksi tai huhuiksi. Atrialla on niin hyvää porukkaa, että otamme niin mukavat kuin ikävätkin asiat vastaan mieluiten heti. 

–Työ pitää pystyä tekemään mukavasti, turvallisesti ja mahdollisimman riskittömästi. Ja myös siten, että saamme huippulaadukkaita tuotteita maailmalle, ehkä jopa vieläkin laadukkaampia kuin eilen. 

Sari on saanut kokea Atrialla paljon, joten ehkä myös siksi hänellä on työnopastajan tehtäviä. 

–Harjoittelijoita on nykyään jopa enemmän kuin ennen. Työnopastaja kulkee rinnalla ja perehdyttää uusia atrialaisia talon töihin. Kerron, miten työstä saa eniten iloa harvemmilla harha-askeleilla. Atrialla kukaan ei jää yksin.

Sarin ura:

Elintarvikealan ammattikouluopinnot, 2001–2004
”Mutta leipomo ei ollut minun juttuni.”

Bio- ja elintarviketekniikan insinööri, 2006–2010 
”Uudet haasteet ja työharjoittelu Atrialla 2009.”

Tekniikan erikoisammattitutkinto työnjohtajille, 2010–2012
”Mitä on esimiestyö?”

Työnjohtajuus Atrian valmisruoassa jauhelihavalmisteella, 2012 
”Hektisiä hetkiä, nopeita päätöksiä.”

Atrian ateriatehtaan tuotannonsuunnittelija 2014
”Fiksusti nopeaa ja etupainotteista palapeliä.”

Atrian valmisruokien työnjohtaja ateriatehdas, laatikkolinja, välipalatehdas, 2017–
”Paljon kommunikaatiota, paljon ihmisiä.”

 Atrian plussat Sarin mielestä:

+ Atrialla ei jäädä vatvomaan
+ henkilöstönsä huomioon ottava luotettava yritys, joka ei ole huomenna nurin
+ oma työterveys, hyvä ruoka, kahvit, ryhmäliikuntatunnit, kulttuurisetelit, hierontapassit, ilmaislippuja sinne sun tänne, silloin tällöin