Rytmitettyä ravia

Sari, tuotannonsuunnittelija

Rytmitettyä ravia

Tuotannonsuunnittelijan työkenttä on fiksusti nopea, mahdollisimman aukoton ja etupainotteisesti organisoitu. Sari Lammi suunnittelee valmisruokatuotantoa yhdessä toimitusohjaajan kanssa.

– Hän ohjaa varaston kiertoa, ja minä varmistun, että valmisruokiin tulee päivittäin riittävä määrä sovittuja raaka-aineita. Työmme tuloksena osastoillamme ja linjoillamme on mistä tehdä hyvää ruokaa. Meiltä valmistuu rekkalasteittain noin 200:ta eri tuotenimikettä päivittäin.

– Työni on katsoa eteenpäin. Suunnittelen pikemminkin tulevia viikkoja kuin kuluvaa hetkeä. Rytmitämme tekoja varastotasoon ja tilauksiin nähden. Pelaamme tätä kokonaispeliä yhdessä työnjohtajien, raportoinnin, laadun ja tuotekehityksen kanssa. Tiimityötä parhaimmillaan.

Sari aloittaa työpäivänsä aamuviideltä. Tuotannonsuunnittelulla rakennetaan selvyyttä ja vähennetään työnjohtajien taakkaa.

– Tarkistan aamulla, ovatko tilatut lihat sovitussa muodossa tulleet ateriatehtaalle ja laatikkolinjoille. Työnjohtajien kanssa mietitään, mitä erityistoimenpiteitä kuluvaan päivään liittyy.

– Muulla ajalla rakennan sujuvuutta, jotta mahdollisimman moni asia olisi tulevinakin aamuina yhtä selvää kuin tänään. Suunnittelua tarvitaan erityisesti normaalista poikkeavina aikoina kuten pyhien alla.

Kun muutkin onnistuvat työssään ja keksivät luovia ratkaisuja, tulee myös tuotannonsuunnittelun työstä jouhevaa. Logistiikka ja viime kädessä asiakkaat kyllä kertovat, onko palapelin lopputulos onnistunut.

– Työprosessien rytmitys on mennyt putkeen, kun asioihin ei tarvitse palata. Hiljaisuus on hienoa, kun se tulee oikeaan aikaan.

Hyvä rytmi töissä tuottaa myös rauhallisempaa vapaa-aikaa, todisteena avopuoliso ja koira.

Harvemmilla harha-askeleilla

Elintarvikealan ammattikouluopinnoista se lähti. Leipomo ei kuitenkaan ollut hänen juttunsa. Sarin ura Atrialla alkoi vuonna 2009, kun hän tuli bio- ja elintarviketekniikan insinööriopintoihin liittyvään työharjoitteluun. Seuraavaksi kesätöitä ja esimiesten tuurauksia. 2012 aukeni työnjohtajan paikka valmisruokapuolelle, ja vuonna 2014 Sari siirtyi tuotannonsuunnitteluun.

– Olen saanut jo kokea paljon, joten ehkä myös siksi minulla on työnopastajan tehtäviä. Työnopastaja kulkee rinnalla ja perehdyttää uusia Atrialaisia talon töihin. Kerron, miten työstä saa eniten iloa harvemmilla harha-askeleilla. Atrialla kukaan ei jää yksin.

– Laukka on huono juttu raviradallakin. Valmennan osaomisteisia ravihevosia. Hevosista saan vapaa-aikaan vilpittömyyttä. Ne eivät koskaan valehtele, ja hevonen on aina oma itsensä, haastava luontokappale. Työni on nopeatempoinen ja minä lyhtypinnainen. Hevosten kanssa pitää olla pitkäjänteinen. Mikään ei tapahdu heti.

 Atrian plussat Sarin mielestä:

+ Atrialla ei jäädä vatvomaan

+ henkilöstönsä huomioon ottava luotettava yritys, joka ei ole huomenna nurin

+ oma työterveys, hyvä ruoka, kahvit, ryhmäliikuntatunnit, kulttuurisetelit, hierontapassit, ilmaislippuja sinne sun tänne, silloin tällöin

Olemme päivittäneet verkko- ja mobiilipalveluidemme tietosuojaselosteen vastaamaan EU:n tietosuoja-asetuksen ("GDPR") vaatimuksia. Tietosuojaselosteessa kerromme, mitä henkilötietoja keräämme verkko- ja mobiilipalveluidemme käyttäjistä, miten käytämme niitä ja miten huolehdimme niiden suojaamisesta. Lue lisää.

Ok