Trainee. Once in a lifetime

Mikko, teurastamopäällikkö

Trainee. Once in a lifetime

Vuonna 2011 vastavalmistunut DI Mikko Mäki-Kivistö pääsi Atrian tuotannon trainee-ohjelmaan. Nyt hän on Nurmon sikateurastamon teurastamopäällikkö.

Mikko muistaa hyvin lähes 2-vuotisen trainee-kautensa: Atrian tuotannon eri osastoja Nurmossa ja Kauhajoella. Uusia ihmisiä, erilaisia linjoja ja työtehtäviä sika-, nauta- ja siipikarjalinjoilla aina pakkaamoon asti.

– Trainee-kauteni alkoi täältä sikateurastamolta. Kävin 7 vuotta sitten koko teurastuslinjan läpi traineenä ja nyt olen täällä päällikkönä ja työnjohtajien esimiehenä. Tässä välissä on tietysti monta vaihetta, mutta Atria on juuri tätä. Se kasvattaa, opettaa, antaa vastuuta ja tarjoaa näkökulmia, jos ne vaan haluaa ottaa vastaan.

Mikko työskenteli aina kuukauden teurastamolla, seuraavan kuukauden leikkaamossa, sitten makkaranvalmistuksessa ja lopulta pakkaamossa.

–Joka osastolla näin oman alansa rautaisia ammattilaisia. Jos trainee-ajasta haluaa ottaa kaiken irti, se antaa valtavasti. Sain suuren lihatalon prosesseista todella hyvän kuvan. Työtä tekemällä oppi meni lihasmuistiin.

–Trainee-kautta ei voi lähteä tekemään vasurilla. Traineen pitää muistaa, että toista kertaa ei elämässä vastaavaa perehdytystä saa.

Siipikarjan teurastamon työnjohtajuuden jälkeen hän siirtyi työnjohtajaksi nautaleikkaamoon Kauhajoelle. Nautateurastamon työnjohtajuusaika päättyi, kun vuoden 2018 alusta hänet nimitettiin sikateurastamon päälliköksi Nurmoon.

–Se oli mieluisa ja iso askel. Opeteltavaa on, koska uuden tehtävän myötä eläin vaihtui, ja tehtävässäni katson myös pidemmälle tulevaisuuteen. 

–Eläinten hyvinvointi on meille erittäin tärkeää. Meitä ohjaavat alan lainsäädäntö ja tinkimätön asenne tuote- ja työturvallisuuteen. Meillä liha saa parasta ennen -päiväyksensä, joten kaiken on toimittava ripeästi myös meidän jälkeen. Kun tehdään siististi, hygieenisesti ja tiukasti työturvallisuus mielessä, on lihan laatu parasta, ja me kaikki pääsemme turvallisesti töistä kotiin.

Mikon on myös pitänyt miettiä, millainen esimies hän haluaa olla teurastamon työnjohtajille, ja mitä asioita he kaipaavat työnsä tueksi. 

–Muistan ja tiedän, mitä se työ on. Päälliköltä kaivataan päätöksiä. Samalla tämä on joukkuepeliä, jota meillä tekee yhteensä 130 ammattilaista. Saan hyvän mielen, kun olen tehnyt hyväksi koetun ratkaisun tai tarvitun muutoksen. Silloin saan painaa työpaikan oven takanani kiinni onnistuneissa fiiliksissä. 

Kotona Mikko viettää parasta aikaa perheen parissa ja touhuaa lasten kanssa. Ja sitten koittaa lauantai.

– Jääkiekko vie ajatukset pelkästään peliin, joukkueeseen ja joukkuepeliin. Ja jos saan valita, olen kaukalossa oikea laitahyökkääjä.

 

Ura pähkinänkuoressa 

Konetekniikan DI, 2010
”Miksei? Raudan tilalle liha.”

Atrian tuotannon trainee, 2011 
”Täysillä. Tämän saa kokea vain kerran.”

Kauhajoen nautaleikkaamon työnjohtaja, 2013 
”Kehittyminen ja kehittäminen – niin itsensä kuin leikkuulinjojenkin.”

Nurmon sikateurastamon teurastamopäällikkö, 2018
”Joukkuepeli. Reagoidaan ja päätetään.”

 

Atrian plussat Mikon mielestä:

+ ison talon edut, vakaus ja varmuus
+ rutkasti urakehitysmahdollisuuksia
+ urheilun ja liikunnan tukeminen, paljon jäävuoroja ja muita harrastusmahdollisuuksia