Atria Oyj sai tänä keväänä arvokkaan tunnustuksen kilpailussa, jossa arvioitiin pörssiyhtiöiden sijoittajasivuja. Hopeasija keskisuurten yritysten sarjassa oli mieluisa yllätys viestintä- ja IR-päällikkö Hanne Kortesojalle ja tiedottaja Marja Latvatalolle. He tekevät sijoittajaviestintää tiiviissä yhteistyössä konsernin talousosaston kanssa, ja sijoittajaviestinnän kehittäminen on heille lähes sydämen asia.
Atrian sijoittajasivut saivat kiitosta muun muassa ulkoasusta ja käytettävyydestä, sosiaalisen median hyödyntämisestä. Arvioinnissa kiinnitetiin huomiota myös keskeisten taloudellisten lukujen ja riskien esittämiseen verkossa. Erityismaininta tuli strategian tarinallistamisesta: Helppolukuiset ja kiinnostavat tarinat ja videot antavat nopeasti vastauksen kysymykseen, mikä tekee Atriasta mielenkiintoisen yhtiön ja miksi siihen kannattaa sijoittaa.
–Jotain kehitettävääkin vielä onneksi jäi. Eikä me huonolle hävitty, kun hävittiin Alma Medialle, tuumivat Kortesoja ja Latvatalo, jotka muodostavat Atrian viestintäosaston. Molemmilla on jo yli 15 vuoden kokemus Atrian viestinnästä.
Sellaista kysymystä ei ole, mihin tämä reipas ja mutkaton kaksikko ei löydä vastausta. Työtään he tekevät tapahtumien keskipisteessä, näköalapaikalla, ja tietävät tarkalleen mitä talossa kulloinkin tapahtuu.
–Tai ainakin meidän pitäisi tietää, virnistää Kortesoja, jonka mukaan viestintätiimin tärkein tehtävä on pörssiyhtiön tiedonantovelvollisuudesta huolehtiminen.
Viestintätiimin tärkein tehtävä on pörssiyhtiön tiedonantovelvollisuudesta huolehtiminen.
Osavuosikatsausten, vuosikertomusten ja muiden pörssitapahtumien päivämäärät rytmittävät työvuotta. Pörssi pitää viestintätiimiä hereillä myös niinä päivinä, joita ei ole merkitty kalenteriin.
–Jos Atrialla tapahtuu jotakin, jolla on vaikutusta osakkeen arvoon, tieto siitä on saatettava viivytyksettä osakkeenomistajien ja pörssin tietoon. Tämän takia meillä on lomillakin aina läppärit mukana.
Viestintäosasto seuraa tarkkaan markkinatiedotteita ja pörssilainsäädännön muuttumista sekä osallistuu säännöllisesti Helsingin pörssin ja Finanssivalvonnan järjestämiin koulutuksiin. Lainsäädäntö on tiukkaa, eikä virheitä sallita.
Kalenterivuoden hektisin jakso on tammi-maaliskuussa, jolloin vuosikertomus saa lopullisen muotonsa. Sen kokoaminen alkaa jo syksyllä.
–Kun vuosikertomus saadaan painoon, tulee valtava helpotus. Siinä vaiheessa on tosin jo monta muuta työtä odottamassa, Kortesoja kuvailee.
Kaikki onnistuu
Viestinnän välineet, tavat ja tavoitteet ovat muuttuneet 15 vuodessa valtavasti. Avoimuus, läpinäkyvyys ja ajantasaisuus ovat tämän päivän tärkeitä arvoja.
–Käymme esimerkiksi jatkuvaa dialogia sidosryhmien kanssa Twitterissä: keskustelemme, vastaamme kommentteihin ja kysymyksiin. Joka päivä julkaistaan joitain uutta, kertoo Latvatalo, jonka mukaan viestintä siirtyy koko ajan yhä enemmän verkkoon.
–Teemme myös itse videoita: käsikirjoitamme ja järjestelemme kuvaukset. Näyttelijäthän meillä on täällä omasta takaa, Kortesoja ilmoittaa ylpeänä.
Talossa kaikki tietävät, että tältä tiimiltä onnistuu kaikki. ”Ei oota” ei myydä ikinä, ei edes hektisimmällä hetkellä. Tiimillä on joukko hyviä yhteistyökumppaneita, jotka auttavat sisällöntuotannossa.
Mitä sitten ovat viestinnän haasteet? Organisaatioiden välisestä tiedonkulusta löytyy Latvatalon ja Kortesojan mukaan kehitettävää. Sisäisessä tiedonkulussa nousee kaikkein tärkeimpään rooliin esimiesten suora viestintä alaisilleen.
–Onneksi saamme siihen kohta uuden kanavan, mobiili-intran. Sisäinen viestintä on tärkeää, kun halutaan sitouttaa ihmisiä ja kertoa mitä ovat meidän arvot ja strategiat.
Viestinnän ammattilaiset paljastavat oman tiiminsä tärkeimmän viestintätavan.
–Tätä väliseinää me hakataan aina kun on toiselle asiaa. Ovet pidetään auki niin, että käytävällä muutkin kuulevat mitä täällä tapahtuu. Siitä on kyllä tullut palautetta.
Marja Latvatalo ja Hanne Kortesoja tekevät työtään kunnianhimoisesti mutta vähäeleisesti. Viestintäosasto on tärkeä tukitoiminto monelle organisaatiolle.
Atria Oyj:n viestintätiimin tehtävät
-Pörssiyhtiön säännöllisestä ja jatkuvasta tiedonantovelvollisuudesta huolehtiminen
-Strategia- ja sijoittajaviestintä
-Lehdistötiedotteet (ajankohtaiset tapahtumat, ruokatiedotus, tuoteuutuudet)
-Median palveleminen
-Kriisiviestintä
-Näkyminen sosiaalisessa mediassa joka päivä, erityisesti Twitter
- Atria Suomen asiakasviestintä: Hyvä Ruoka –asiakaslehti sekä artikkeleita verkossa
-Blogikirjoitukset: Atrian oma väki kirjoittaa blogeja, jotka julkaistaan www.atria.fi/blogi
-Yhteistyö markkinoinnin kanssa muun muassa tuotelanseerauksissa, tapahtumissa ja taustoittavassa viestinnässä
-Konsernin sisäinen veistintä (henkilöstölehti, intranetit, sisäiset uutiskirjeet jne.)
-Yhteistyö Atrialaisten viestintäpäälliköiden kanssa Ruotsissa ja Venäjällä
-Atrialaisten esimiesten viestintäkouluttaminen