Broilerin tilauslento ruokapöytään

Parasta osaamista

Broilerin tilauslento ruokapöytään

Noin kymmenen henkilön tuotannonohjaustiimi huolehtii, että 400 siipikarjayksikön atrialaista saa tehdä jopa ihmeitä suomalaisten ruokapöytiin. 

Atria Nurmon siipikarjayksikön tuotannonohjausryhmää kutsutaan Siipparitiimiksi. Muutoksiin sulautuva tiimikokoonpano on elänyt joustavasti tilanteesta ja vuodesta toiseen. Vuoden 2018 keväällä tuli vastaan uusi tilanne.

– Suomesta oli loppua broileri. Normaalisti meillä mennään täysillä pääsiäisen, juhannuksen ja joulun alla, mutta nyt piti järjestää pidempikestoinen ihme. Tuotimme lihaa huomattavasti enemmän kuin ennen, ja sille tasollehan se jäi. Asiakkaat palkitsivat ponnistuksemme, kertoo Siipparitiimin vetäjä, tuotantopäällikkö Reijo Äijö.

Siippari tekee lihaa sovitusti suikaleina, fileinä, reisinä ynnä muina hyvän ruoan peruselementteinä – aina oikeaan aikaan ja paikkaan. Yksityiskohtien pitää synkata. Teurastamo, leikkaamo ja pakkaamo; helppo ne on luetella, mutta hiukan haasteellisempi juttu hoitaa.

–Huolehdimme henkilöstöresurssin rytmityksestä, työturvallisuudesta, koneista, laadusta, tuoteturvallisuudesta, hygieniasta ja vieläpä otamme huomioon eurot. Kokonaisuus vaatii yhteistyökykyisiä ammattilaisia. Siksi meitä on kymmenen.

Kiitorata alkaa tilauksesta

Linnut tulevat Atria Perhetiloilta. Erä kulkee teurastuksen ja leikkaamon kautta pakkaamoon, josta liha päätyy Atrian omaan ruokatehtaaseen tai suoraan asiakkaille. 

Tiimin työ lähtee tilauksesta. Äijö ja valmistuspäällikkö Kalle Kultalahti ottavat melkein mistä vaan tilanteesta kopin ja kokoavat tiimin torstaisin. Puhutaan asiaa – ainakin yleensä. Kuulemma joskus lipsuu vähän. 

–Tutkimme tulevan viikon päivittäishaasteita. Kenenkään tai minkään ei pitäisi seisoa toimettomana missään, koska töitähän tänne on tultu tekemään. Arkipyhät ja sesongit ovat siitä hyvä asia, että ihmiset syövät hyvin. Me teemme sen mahdolliseksi asiantuntijuudella ja luovuudella, kertoo Kultalahti.

Luottamus ennen, nyt ja jälkeen

Tuotannonsuunnittelija Hannu Perämäki kävelee palaveriin leikkuu- ja pakkaamistarpeiden kanssa. Tekniikan esimies Timo Tiensivu pitää laitteet ja koneet toimintakunnossa sekä rytmittää huoltoja myös erityistilanteissa. Laadunohjaaja Kirsi Ekola seuraa herkeämättä näytteitä, tuotantohygieniaa ja reklamaatioita. Tuotekehitys on mukana työskentelyssä. Controller Pia Rita-Luopa puolestaan tietää, miten koko yksikkö suoriutuu taloudellisesti.  

Alkutuotannon suunnittelupäällikkö Mika Kujala katsoo, millä tilalla linnut kasvatetaan.

–Alkutuotanto kasvattaa ja toimittaa teurastamolle linnut suunnitellun tarpeen mukaan. 

Teurastamon työnjohtajat Marko Koivusalo ja Juha Ilkka tietävät, että teurastuksen toimitusvarmuudella on suuri vaikutus koko ketjuun.

–Puhumme radasta, joka alkaa teurastamolta. Jos me myöhästyisimme, kaikki muutkin myöhästyisivät, Koivusalo ja Ilkka kertovat.

Leikkaamon työnjohtajat Timo Haapasalmi ja Jorma Ylinen työntekijöineen ovat myös tiukassa paikassa.

–Teurastamo ennen meitä tietää, että me leikkaamme samassa vauhdissa. Pakkaamo meidän jälkeemme tietää varautua samaan tahtiin. Kun oikea osaaminen on oikeassa paikassa, pärjäämme ja menestymme yhdessä, Ylinen sanoo. 

Pakkaamon työnjohdossa Aki Saari ja Juha Nisula osaavat arvostaa tarkkuutta ja täsmällisyyttä, jolla leikkaamo ennen heitä työnsä tekee.

–Pakkaamossa ollaan jo hyvin lähellä valmista tuotetta ja asiakasrajapintaa. Olemme suoraan vastuussa asiakkaille. Meillä on siksi oltava vankka luottamus oman porukkamme lisäksi kaikkiin meitä edeltäviin työvaiheisiin.

Äijön mukaan siipparilaiset onnistuvat yhdessä, koska he arvostavat toistensa asiantuntijuutta niin omassa yksikössä kuin tuotannon eri vaiheissa. 

–Tässä nousee esiin ison ruokatalon etu. Laatu ja turvallisuus on niin sisäänrakennettuna Atrian prosesseihin, että Siipparitiimin tehtäväksi jää rakentaa tuotannosta tehokkaasti joustavaa, mielekästä ja turvallista kaikille.

 

Siipparitiimissä sanottua
tuotantopäällikkö Reijo Äijö (tiimin vetäjä): ”Ei tarvi niin totista olla, vaikka täysillä mennään.”
valmistuspäällikkö Kalle Kultalahti: ”Vähän totinen, mutta ei läheskään aina.”
alkutuotannon suunnittelupäällikkö Mika Kujala: ”Pyytäkää ihan mitä vaan… ”
teurastamon työnjohtaja Marko Koivusalo: ”Aina asialinjalla.”
teurastamon työnjohtaja Juha Ilkka: ”Iso mutta lempee.”
leikkaamon työnjohtaja Timo Haapasalmi: ”Joo, eiköhän se onnistu.” 
leikkaamon työnjohtaja Jorma Ylinen: ”Jostain syystä mua pidetään jekuttelijana.”
pakkaamon työnjohtaja Aki Saari: ”Kaikki me on aina pakattu… ” 
pakkaamon työnjohtaja Juha Nisula: ”Yritetään jotain saada pakettiin. ”
tekniikan esimies Timo Tiensivu: ”Hyvin suunniteltu on puoliksi tehty. ” 
laadunohjaaja Kirsi Ekola: ”Nyt poijat laitetaan toimeksi. ”
tuotannonsuunnittelija Hannu Perämäki: ”Tekemistä riittää, mutta eiköhän siitä selvitä.”

 

Atrian vahvuudet

+ tehdään eikä meinata – pääsääntöisesti positiivisessa mielessä
+ vahva brändi, iso ruokatalo, suuruus tuo turvallisuutta
+ vahva osaaminen brändin takana 
+ johtaminen ja henkilöinä kehittyminen
+ kollegan antama apu

Tuotannonohjausjärjestelmät ovat hyviä renkejä, mutta Siipparitiimin ihmiset osaavat soveltaa, sopeutua ja suhteuttaa. Kuvassa vasemmalta lukien Reijo Äijö, Kalle Kultalahti, Aki Salokorpi, Timo Haapasalmi, Juha Nisula, Aki Saari (takana), Hannu Perämäki, Kirsi Ekola, Sami Pökkä (teurastamon työnjohdon tuuraaja), Jorma Ylinen, Mika Kujala ja Timo Tiensivu. Kuvasta puuttuvat teurastamon työnjohto Marko Koivusalo ja Juha Ilkka.