Antibioottivapaa haastoi koko sikaketjun

Nyt se on paketissa!

Antibioottivapaa haastoi koko sikaketjun

Puhtaan ja turvallisen ruoan kysyntä on kasvanut niin Suomessa kuin maailmallakin. Atria on vastannut huutoon tuomalla markkinoille antibioottivapaan kanan. Nyt päivänvalon näki myös antibioottivapaa possu: Atria Perhetilojen kaikki sikatuotteet ovat todistetusti antibioottivapaita.

-Meillä on vahva usko maailman puhtaimman lihan menestykseen, sanoo lihaliiketoiminnan tuoteryhmää vetävä Tuomas Kujala.

Antibioottivapaassa sianlihantuotannossa on mukana 13 porsastuotanto- ja 65 lihasikatilaa. Kaikki ne ovat Atrian Perhetiloja. Atria on antibioottivapaan sianlihantuotannon edelläkävijä koko maailman mittaluokassa.

Atria Sika -eläinlääkärin Taneli Tirkkosen mukaan antibioottivapaa possulinja kehitettiin jo vuonna 2002, mutta silloin ei asia lähtenyt kunnolla lentoon.

-Antibiootitonta lihaa myytiin noin vuoden verran, minkä jälkeen konsepti laitettiin naftaliiniin. Muistuttelin siitä muutaman vuoden välein, Tirkkonen kertoo.

Nyt aika oli kypsä konseptin uudelle toteutukselle.

-Kolme vuotta sitten päätimme katsoa, miten konsepti voitaisiin toteuttaa vielä paremmin.

Uuden ja vanhan toteutuksen ero on siinä, että aiemmin merkittiin lääkityt porsaat lihasikavaiheessa, kun nyt lääkitsemättömät possut merkitään heti syntymän jälkeen. Jos possu saa antibioottia, korvamerkki otetaan pois. Ja jos merkki jostakin syystä irtoaa lääkitsemättömältä possulta, possu päätyy lääkittyjen linjalle.

Pelissä koko sikaketjun osaaminen

Jotta 100-prosenttisesti antibioottivapaa possu saatiin pakettiin, tarvittiin koko sikaketjun osaamista. Tirkkosen lisäksi tekijätiimin keskiössä ovat työskennelleet sianlihantuotannon kenttämies, asiakkuuspäällikkö Heikki Parviainen, sikarehujen myyntipäällikkö Olli Anomaa sekä Ollin saappaisiin toukokuussa hypännyt Soile Kyntäjä.

Pilottityö aloitettiin noin kymmenellä tilalla puolitoista vuotta sitten, ja viime kesänä konsepti vietiin kaikille Perhetiloille. Perhetilakonsepti ja jäljitettävyysosaaminen auttoivat järjestelmän luomisessa merkittävästi.

-Tuotantotapaa ei ole hirveästi muutettu. Hoitokäytäntöä on pikkuisen parannettu ja siihen päälle on luotu dokumentointi- ja seurantajärjestelmä, Tirkkonen kuvailee.

Kaikki alkaa hyvästä ruokinnasta. Soile Kyntäjä on kiertänyt tiloilla neuvomassa mitä rehua missäkin vaiheessa kannattaa käyttää, jotta porsas voisi hyvin eikä lääkintää tarvittaisi.

-Kriittisin kohta on vieroitusvaihe, sanoo Kyntäjä, jonka mukaan vihreillä korvamerkeillä on tuottajalle myös psykologinen merkitys: asiat tehdään niin hyvin kuin mahdollista, jotta merkki pysyisi korvassa loppuun asti.

Vihreästä korvamerkistä onkin tullut elinikäinen tae hyvästä possunelämästä.

-Yhdellä ensimmäisistä pilottitiloista lääkitys väheni 60 prosenttia ja samalla porsastuotantomäärät nousivat 30 prosenttia yhden kesän aikana. Toisin sanoen tulokset paranevat heti kun niihin aletaan kiinnittää huomiota, Parviainen ja Tirkkonen kertovat.

Tiloilla nähdään järjestelmän hyödyt.

-Kukaan ei ole valittanut, että menee aikaa. Tuottajat ovat hirveän sitoutuneita ja ylpeitä tästä, Soile Kyntäjä kertoo.

Antibioottivapaassa tiimissä on mukana kymmeniä ihmisiä. Parviainen kuvailee uutta ja uniikkia luoneen tiimin työtä jatkuvaksi säätämiseksi, sillä järjestelmä on pitänyt saada toimimaan alkutuotannosta logistiikkaan, teurastamolle ja tuotteistukseen.

-Joustavuutta on vaadittu kaikilta, alkuvaiheessa varsinkin pilottitiloilta, jotka kuuluivat tiiviisti tähän tiimiin.

AtriaSika-palvelun johtaja Jaakko Kohtala on porukastaan hyvin ylpeä.

-Koko kuvion kehittäminen on vaatinut valtavasti työtä. Tämä on ollut iso yhteinen voimannäyttö.

 

Miten antibiootittomuus on mahdollista?

-Hyvä eläinten terveystilanne
-Hyvät olosuhteet
-Hyvä hoito
-Puhdas vesi ja ympäristö
-Oma rehutehdas, puhtaat, laadukkaat rehuraaka-aineet
-Jäljitettävyys
-Tuottajien ja Atrian välinen tiivis kehitystyö ja kumppanuus