Tällaista on arki henkilöstöravintolassa

Henkilöstöravintolat

Tällaista on arki henkilöstöravintolassa

Atrian henkilöstöravintoloiden asiakkailta on tullut kyselyjä, keitä Siipikarjan ja Sikalinjan henkilöstöravintoloissa työskentelee, ja mitä työhön oikeastaan kuuluu? Siipikarjan henkilöstöravintolan vastaava Karita Kniivilä avaa tässä jutussa ravintoloiden ovet, ja kertoo muun muassa kuinka paljon ravintoloissa käy väkeä.

Työaikani alkaa aamuviideltä ja kestää puoli kahteen iltapäivällä. Aamuvuorossa työskentelee minun lisäkseni yksi henkilö, yksi välivuorossa kello 8.30–17 ja yksi iltavuorossa 13.30–22. Kaikki työskentelevät vaihtelevasti sekä Siiven että Sikalinjan ravintoloissa.

Siipikarjan henkilöstöravintola avaa ovensa aamukuudelta. Sitä ennen valmistamme kuitenkin vielä välipaloja noin 200:lle hengelle. Lounasaika on aamuvuorossa kello 9–12 ja iltavuorossa 16–19.15. Osa ruoista valmistetaan Ruokatehtaan henkilöstöravintolassa ja kuljetetaan lämpöastioissa meille. Osan ruoista valmistamme taas itse. Ruokailijoita meillä käy noin 160 henkeä aamuvuorossa ja iltavuorossa vaihtelevasti 70 – 140 henkilöä. Keväisin ruokailijamäärät nousevat huomattavasti. Vaihteluväli on suuri, ja sen vuoksi ruoan menekkiä on vaikea arvioida. Joskus ruoka saattaa loppua kokonaan kesken ja toisinaan sitä taas jää yli – ja syntyy ikävää hävikkiä.

Nautin työstäni, koska se on monipuolista asiakaspalvelutehtävistä ruoanlaittoon ja toimistotöihin. Työmme ei tosiaan ole pelkkää paikallaan seisomista. Täällä saa kyllä ottaa useammankin askeleen päivänmittaan.

Nautin työstäni, koska se on monipuolista asiakaspalvelutehtävistä ruoanlaittoon ja toimistotöihin.

Siiven asiakkaat ovat mukavia ja huumorintajuisia, ja usein meillä täällä keittiössä nauru raikaa. Huumori ja loistava työilmapiiri auttavat jaksamaan, vaikka päivät olisivatkin joskus raskaita.

”Jotta tauolla ei tarvitsisi turhaan jonotella”

Sikalinjan henkilöstöravintola päivittyi kesän 2016 aikana 2010-luvulle. Ruokasalin lattiat sekä linjastokalusteet uusittiin, ja keittiön puolelle saatiin uusi tiskiosasto. Linjasto palvelee parhaiten lounasaikaan, jolloin lounasta voi ottaa linjaston molemmin puolin. Leikkaamon henkilöstön kahvitaukoja varten välipalat ja kahvit katetaan lounaslinjastoon, jotta tauolla ei tarvitsisi turhaan jonotella. Muulloin välipalat tarjoillaan kahvilinjaston toiselta puolelta. Mallissa on ollut hieman säätämistä remontin jälkeen, mutta toistaiseksi se tuntuu toimivan.

Kaikkea ei kuitenkaan remontissa muutettu. Retrotunnelmaa löytyy vielä keittiön takatiloista, jossa ovet loistavat oransseina.

Ruokailijoita käy päivisin noin 250–300 ja iltaisin 150–200, hieman vuoden ajasta riippuen. Asiakkaat ovat enimmäkseen teurastamon ja leikkaamon työntekijöitä. Lisäksi Sikalinjan ravintolassa käy Atrian projekteissa työskenteleviä urakoitsijoita. Välipaloja kuluu päivittäin noin 1500 kappaletta. Töitä tehdään kello 5–21 välisenä aikana. Työntekijät kiertävät työvuorojensa aikana myös Siipikarjan henkilöstöravintolassa.

Keittiön puolella haasteita riittää. Ahtaanpuoleiset tilat ja päivittäin saapuvat tavarakuormat vaativat ripeyttä – vanhat kuormat on saatava purettua uusien tieltä, jottei vihanneskuorma jää pihalle pakkaseen kylmettymään. Keittiövaatetuksessa kuormaa ei ole myöskään miellyttävää purkaa ulkona etenkään talvisin. Varasto- ja vastaanottotiloihin onkin suunniteltu muutoksia mahdollisessa remontin kakkosvaiheessa.

Teksti ja kuvat: Karita Kniivilä