Laitelääkärin rock'n roll

Lasse, automaatioasiantuntija

Laitelääkärin rock'n roll

Kun Lasse Mäki-Soinin puhelin soi, on robotissa, koneessa, laitteessa tai järjestelmässä vika.

– Ja minun työssäni tarvitaan aito halu löytää se vika. Jos ei ole halua löytää oikeaa ongelmaa, touhu menisi pelkkään ensiapuun. Analysoimaton vika uusii yleensä aina, ja korjaamaton vika keskeyttää tuotannon.

Lassen hoteisiin kuuluvat kaikki Atria Suomen laitokset. Pääpaino on Atrian Nurmon tehtaalla, mutta automaatiospesialisti ratkoo teknisiä murheita myös muualla. Apuna on sähkö- ja laitosmiehiä. 

Tuotantotekniikan automaatiojärjestelmät ovat osaamisen ydin – onhan Lasse edellisessä työpaikassaan ohjelmoinut ja suunnitellut suuren osan Atrialla käytössä olevista robotiikasta. Mekatroniikan insinööriopinnot AMK ja käytäntö ovat opettaneet lähes kaiken Atrian koneiden sielunelämästä.

– Automatiikka ei jostain syystä tottele, konenäkö hylkää paketit, robotti ei käynnisty, logiikka häiriöllä, käyttöpaneeli saanut vettä – monipuoliset viat tarkoittavat vaihtelevaa työnkuvaa.

– Kun saan laitteen toimimaan halutulla tavalla. Kun toiminnassa on ajateltuna energiansäästöt ja liitynnät eri järjestelmiin. Kun kone käyttäytyy poikkeustilanteissakin just niin kuin halusin. Se antaa hyvän mielen.

Ja kone käy, kahvilla

Jäljelle jää priorisointi. Mikä vika korjataan ensin, kun valtavan mittakaavan tuotanto on pidettävä käynnissä? Lasselle on soitettu keskimäärin noin viisi kuusi kertaa illan, yön ja aamun mittaan – eikä vuorokaudenajasta nyt niin väliä ole. Sähköpostejakin joitakin. Vika siellä, toinen täällä, alustava priorisointi ja diagnoosin eväät ovat työmatkan aikana rakentuneet asiantuntijan päähän. Mitä teet? 

– Sitten alkaa laukka. Yritän auttaa koneen saman tien käyntiin puhelinohjeiden avulla. Jokaisella osastolla on automatiikkaan vihkiytyneitä, mutta jos ongelmaan ei ratkaisua omin voimin löydetä, lähden tekemään analyysiä. 

– Juon kahvit. 

Päivän kulusta ei voi tietää etukäteen, koska tilanteet elävät eri paikkakunnilla, laitoksissa ja osastoilla. Aina ei ole tulenpalava kiire, vaikka yleensä onkin.

– Vikakorjauksen yhteydessä kehitän nykyisiä laitteita toimintavarmemmiksi. Olen mukana myös laitehankinnoissa ja investointien esiselvitystyössä. Uuteen koneeseen tai järjestelmään on määriteltävä lukuisia ominaisuuksia, komponentteja ja liityntärajapintoja Atrian ylätason järjestelmiin. Jo kehitetyt ominaisuudet on hyvä vaatia jo uutena.

Tunnustus

 – Olen basisti… Soitan kahdessa seinäjokisessa cover-bändissä hard rockia, lähinnä 70-80-luvun kovimpia nimiä kuten Iron Maiden, Peer Günt ja MotörHead. Aika kovaa menoa, mutta silti harrastuspohjalta. On tietty hauskaa soittaa keikoillakin. Silloin tulee harjoiteltua enemmän. 

 Atrian plussat Lassen mielestä:
+ turvallisuus, vakaus ja intohimoinen halu kehittyä
+ työntekijän edut, hyvä ruoka, kulttuurisetelit, hierontaetu
+ oma työterveys