Ihana paine

Taina, valmistuspäällikkö

Ihana paine

Atrian Forssan tehtaat ovat maankuuluja laatikoistaan, salaateistaan ja karjalanpiirakoistaan. Vahvan valmisruokabrändin takana on 70 ammattilaista, joita johtaa valmistuspäällikkö Taina Lahtinen.

– Urapolkuni kertonee Atriasta vähintään yhtä paljon kuin itsestäni. Opiskeluaikana en ajatellut työskenteleväni elintarviketeollisuudessa. 2000-luvun alun BioTurku-hypetyksen aikana meille opiskelijoille kerrottiin, että teidät revitään jo kesken koulutuksen töihin lääketehtaisiin. Siinä minä sitten insinöörin paperit takataskussa pakkasin patonkia leipomossa!

– Aika nopeasti huomasin, että Atrialla voi edetä osaamisen mukaan. Aloitin Atrialla tuotannon kesätöistä Karkkilassa, pääsin työnjohtajan äitiyslomasijaiseksi ja aloin salaa toivoa, että sijaisuuteni kestäisi mahdollisimman pitkään. Se jatkui, pitkään.

Viisi vuotta Karkkilassa työjohtajana ja neljä vuotta Forssassa valmistuspäällikkönä ovat rakentaneet Tainan vastuualueesta varsin vaativan – joku voisi sanoa, että paineisen.

– Siis ihanaa! Pidän hektisistä työpäivistä ja tiukoista tilanteista. Onnistumiset kannustavat jatkamaan ja antavat motivaatiota omaan työhön.

– Käytännössä vastaan Forssan tehtaan tuotannosta, investoinneista ja henkilöstöpolitiikasta. Tärkein työtehtävä on saada joka päivä asiakkaan tilaamat tavarat toimitettua laadusta tinkimättä. Olen ylpeä tuotantotyöntekijän taustastani, ja siitä että Atria on antanut mahdollisuuden edetä.

Ei pala piirakat uuniin

Tainan työpäivä alkaa aamupalaverilla työnjohdon ja laadunohjauksen kanssa. Tuotantosuunnitelma käydään läpi. Loppupäivä voi taasen tuoda eteen mitä hyvänsä.

– Onko väkeä riittävästi? Onko koneita rikki? Esimerkiksi sähkökatko voisi tarkoittaa meillä sitä, että piirakat palavat uuniin. Meillä on iso liikkuva arina ja valtava uuni. Jos arina ei jostain syystä liiku sähköllä,
niin lihasvoimalla sitten.

Työ opettaa paljon, koska suurin osa asioista vaatii välitöntä osaamista ja nopeita päätöksiä omalla tontilla.

– Aika paljon tässä on tosiaan ehtinyt oppimaan myös höyryn tuotannosta ja painekattiloistakin, Taina myhäilee.

Valmistuspäällikön työnkuvaan kuuluu yhteydenpito konevalmistajien, tekniikan, laatuorganisaation, tuotekehityksen ja pakkauskehityksen kanssa. Tehtaan johdossa tarvitaan arviokykyä. On otettava huomioon niin suuret linjat kuin yksityiskohdatkin. Lopputuloksena on aina päätös.

– Olemme aina tyytyväisiä, kun saamme myös isot projektit kuten konehankinnat vietyä maaliinsa aikataulussaan. Meillä on hyvä draivi niin isoissa kuin pienissä asioissa. Tsemppaamme toisiamme, ja helppohan se on, kun on niin osaavaa porukkaa.

Kun työpäivä päättyy ennemmin tai myöhemmin, Taina laittaa napit korville ja lähtee kuntosalille rasittamaan aivojen sijasta kroppaa.

– Lisäksi harrastan koiran kanssa luonnossa liikkumista ja agilityä. Se on hieno laji, haastavakin. Jos koira tekee virheen, se on aina minun, ohjaajan vika. Syvähengitys ja uudestaan. Pitkäjänteisyys palkitaan aina niin töissä kun vapaa-ajallakin.

 Atrian plussat Tainan mielestä:

+ Atria on suoraselkäinen, vaativa ja palkitseva työnantaja

+ urakehitysmahdollisuudet pystyyn tai vaakaan

+ hyvät työkaverit ja tsemppihenki