Uutishuone

Poikkeusaikana suomalaisille maistuu monipuolinen liha

19.5.2020 10:29
Poikkeusaikana suomalaisille maistuu monipuolinen liha

Koronakriisin aikana lisääntynyt etätyöskentely ja kotona vietetty aika näkyy myös suomalaisten suosimissa ruoka-aineissa. Kotikeittiöissä tehdään ruokaa selvästi aiempaa suunnitelmallisemmin, sillä valmistettavien tuotteiden, kuten jauhelihan ja siipikarjan, ja myös ruokamakkaroiden hyödyntäminen arjen ruoanlaitossa on noussut valmisruokien kulutusta voimakkaammin.

Poikkeusaikana kotikeittiöissä suosiota ovat kasvattaneet valmistusta vaativat tuotteet, kuten jauheliha, siipikarjatuotteet ja nakit. Jauhelihan menekki kasvoi maalis-huhtikuussa lähes kolmanneksella viime vuoden vastaavaan aikaan verrattuna. Valmisruoan kasvu ei ole kasvanut samassa tahdissa kuin ennen poikkeusaikaa, voimakkaimmin kasvua huhtikuussa oli ohukaisissa, reilu 15 prosenttia.

– Arjen aterioita suunnitellaan nyt entistä tarkemmin, kun kaupassa käydään harvemmin ja yhä useampi kokeilee ruoan ostamista myös verkosta. Poikkeusaika on ollut monelle myös mahdollisuus panostaa ruoanlaittoon ja kokeilla uusia reseptejä ja omia taitojaan ruuanlaittajana, sanoo Atrian tutkimuspäällikkö Jukka Saarenpää.

Koronakriisin aikana yli miljoona suomalaista on tehnyt etätöitä, mikä on osaltaan muuttanut perheiden ruokailua. Useita vuosia jatkunut voimakas valmisruoan kasvu on tasaantunut kokkauksen tieltä, mutta joidenkin yksittäisten tuotteiden kulutus on kasvanut. Erityisesti lapsiperheiden suosiossa olevat ohukaiset kasvattaneet suosiotaan. Myös valmiiden mikroaterioiden ja pyöryköiden kysyntä on kasvanut. On the go -tuotteiden eli mukaan otettavien tuotteiden kysyntä on sen sijaan hieman hiipunut, kun ihmisillä ei ole tarvetta kiiruhtaa työn ja kodin välillä.

– Etätyöskentely yleistynee myös epidemian rauhoituttua, mikä kasvattaa helposti valmistettavien tuotteiden kysyntää. Tässä trendissä olemme valppaana, Saarenpää sanoo.

Taantuma ei heijastune lihan kulutukseen

Saarenpään epäilee, ettei mahdollisen taantuman vaikutus heijastu lihan kulutukseen takavuosien tavoin.

– Liha ei perusmuodossaan ole enää luksustuote. Jauhelihan kulutuksen kasvu kriisin aikana kertoo siitä, että sen helppoutta ja monipuolisuutta arvostetaan jopa aiempaa enemmän.

Saarenpään mukaan korona on vaikuttanut arjen ruoanlaiton lisäksi myös kotimaisen ruoan arvostukseen.

– Poikkeusolot ovat lisänneet kansallisen ruokaketjun arvostusta. On havahduttu siihen, että globaali kriisi voi uhata ruokahuoltoamme, joten ruokaketju kannattaa pitää omissa käsissä.

Näiden tuoteryhmien kulutus kasvoi huhtikuussa 2020 verrattuna vuoden 2019 huhtikuuhun:

  1. Siipikarjan liha
  2. Jauheliha
  3. Possun liha
  4. Naudan liha (ilman jauhelihaa)
  5. Ruokamakkaratuotteet

(Lähde: AC Nielsen ja Atrian markkinanäkemys huhtikuu 2019 vs huhtikuu 2020)
 

Lisätietoja antaa Atria Suomen tutkimuspäällikkö Jukka Saarenpää, p. 050 326 8789 tai sähköpostitse jukka.saarenpaa@atria.com.