Uutishuone

Atria käynnistää vapaaporsitusta tukevan kehityshankkeen

18.8.2020 08:30
Atria käynnistää vapaaporsitusta tukevan kehityshankkeen

Atrian lihanhankintaan keskittynyt tytäryhtiö A-Tuottajat Oy käynnistää yhdessä Helsingin yliopiston kanssa Vapaaporsituksella parempaa hyvinvointia -kehittämishankkeen.  Hankkeen tärkeimpänä tavoitteena on löytää yhdessä tuottajien kanssa parhaita käytäntöjä eläinten hyvinvoinnin parantamiseen vapaaporsituksen avulla.

Vapaaporsituksella parempaa hyvinvointia -kehittämishankkeen lähtökohtana on selvittää ja kehittää tilojen käytäntöjä vapaaporsituksessa. Hanketutkimuksen avulla pyritään löytämään käytännönläheinen toimintatapa parantaa emakoiden ja porsaiden hyvinvointia tutkimalla esimerkiksi erilaisten pesäntekomateriaalien soveltuvuutta. 

Hanke on erityisen tärkeä siksi, että tuotantoeläinten hyvinvointi ja erinomaiset kasvuolosuhteet ovat Atrian vastuullisuusohjelman keskeisimpiä asioita.

”Suomessa ei juurikaan ole ollut tarpeeksi käytännönläheistä vapaaporsituksen liittyvää tutkimusta ja kehitystä, jota voimme soveltaa normaaleilla tiloilla. Tilat ovat kuitenkin siirtyneet nopealla tahdilla vapaaporsitukseen ja tarvitsemme laadukasta tutkimusta hyvinvoinnin kehittämiseen”, toteaa hankkeen projektipäällikkö Niina Immonen.

A-Tuottajien hankekumppanina toimii Helsingin yliopiston eläinlääketieteellisen tiedekunnan kliinisen tuotantoeläinlääketieteen osasto, jossa on jo pitkään menestyksellisesti tutkittu sian sairauksia, lisääntymistä ja käyttäytymistä. Helsingin yliopistolta hankkeen vastuuhenkilönä toimii hyvinvointitutkimuksen professori Anna Valros. Hänellä on yli 20 vuoden kokemus sikojen hyvinvoinnin tutkimuksesta.

”Vapaaporsitus on juuri nyt Suomessa ja kansainvälisesti hyvin ajankohtainen aihe, ja kehitys on hyvin tärkeä emakon hyvinvointia ajatellen. On erittäin positiivista, että yhä useampi tila siirtyy vapaaporsitukseen. Tämän hankkeen avulla tulevaisuuden tiloja voidaan auttaa löytämään Suomen ajattelumalliin sopivia, eläinten hyvinvointia aidosti tukevia vaihtoehtoja”, kertoo professori Anna Valros.

Vapaaporsituksella parempaa hyvinvointia -hanke on rahoitettu Manner-Suomen maaseudun kehittämisohjelmasta. Hankkeen budjetti on 183 000,- euroa ja kesto on noin 1,5 vuotta. Se toteutetaan Etelä-Pohjanmaan, Varsinais-Suomen ja Satakunnan ELY-keskusten alueilla.

Vapaaporsitus tarkoittaa sitä, että emakot ja porsaat ovat normaalia porsituskarsinaa 20-30 % tilavammassa karsinassa, jossa on emakoille ja porsaille hyvät olosuhteet. Emakot voivat imettää ja seurustella vapaasti karsinassa porsaiden kanssa.

Lisätietoja:

  • Niina Immonen, hankkeen projektipäällikkö, kehityspäällikkö, Atria Sika, A-Tuottajat Oy, p. 040 4825 895, niina.immonen@atria.com
  • Anna Valros, professori, Helsingin yliopisto, eläinlääketieteellisen tiedekunnan kliinisen tuotantoeläinlääketieteen osasto, p. 050 415 1242, anna.valros@helsinki.fi