Uutishuone

Atrian Perhetilan antibioottivapaa possun liha nyt kaupoissa

22.1.2018 14:00
Atrian Perhetilan antibioottivapaa possun liha nyt kaupoissa

Atria Perhetila -possunlihapakkauksiin tulee helmikuussa 2018 ”Antibioottivapaa -kasvatettu ilman antibiootteja” -merkintä, joka kertoo, ettei possujen kasvatuksessa ole käytetty lainkaan antibiootteja. Nyt suomalainen kuluttaja voi valita omien arvojensa mukaan ja entistä vastuullisemmin tuotettua possua. Ensimmäisessä vaiheessa helmikuussa Atrian tuotevalikoimiin tulee antibioottivapaata possun ulko- ja sisäfilettä sekä kinkkuleikkeleitä. Ensi kesänä antibioottivapaus laajenee grillaustuotteisiin.

Atria Perhetilan -tuotteiden pakkaukset kertovat tilan tarkkuudella lihan alkuperän. Mutta nyt ne kertovat myös sen, miten eettisesti liha on tuotettu. Eläimet on hoidettu niin hyvin, ettei niiden kasvatuksessa ole käytetty lainkaan antibiootteja.

− Atrian antibioottivapaassa sikaketjussa mukana on noin 70 Perhetilaa. Tämä tarkoittaa sitä, että noin 40 prosenttia meidän kaikesta sikatuotannosta on todistetusti antibioottivapaata vuonna 2018. Tämä vaatii koko ketjun tiivistä yhteistyötä, jolla mahdollistetaan yksilöjäljitettävyys aina porsastilalta kuluttajapakkaukseen saakka, kertoo Atria Sika johtaja Jaakko Kohtala.

− Olivatpa kyseessä ihmiset tai eläimet, on äärimmäisen tärkeää, että antibiootteja ei käytetä turhaan. Antibioottien liiallinen käyttö kiihdyttää antibioottiresistenttien eli antibiooteille vastustuskykyisten bakteereiden syntymistä. Atrian tuottajat ovat edelläkävijöitä Suomessa ja koko maailmassa antibioottivapaassa possujen kasvatuksessa, kertoo Atria Sika eläinlääkäri Taneli Tirkkonen.

Atrian laaja valikoima antibioottivapaita tuotteita kuluttajille

Ensimmäisessä vaiheessa tuotevalikoimassa on sekä maustamattomia possutuotteita että maustettuja pihvejä. Raaka-aineena on viljapossun parhaat osat, eli sisä- ja ulkofileet.

Possufileiden lisäksi antibioottivapaa-tuotevalikoimaan tulevat helmikuussa Atrian Perhetilan Kinkkuleikkeleet. Kesällä tuotevalikoimaa laajennetaan valikoituihin grillaustuotteisiin ja jouluksi saadaan Perhetilan antibioottivapaasti kasvatetut joulukinkut.

Hyvinvoiva possu pysyy terveenä

Atria Perhetiloilla possujen terveys selittyy eläinten hyvillä elinolosuhteilla, asianmukaisella ruokinnalla, huolellisella hygienialla ja järjestelmällisellä eläintautien ehkäisytyöllä.

Possujen terveydestä sekä hyvinvoinnista huolehditaan niin tarkasti, etteivät ne sairastu ollenkaan sellaisiin infektioihin, joita on syytä lääkitä antibiooteilla. Kun antibiootteja käytetään maltillisesti tai ei ollenkaan, pienenee todennäköisyys superbakteerien syntymiselle ja leviämiselle. Hoitoa vaativa Atria Perhetilan possu lääkitään antibiootilla, jos se on paranemisen ja eläimen hyvinvoinnin kannalta välttämätöntä. Tällöin antibiootilla hoidetulta porsaalta otetaan pois antibioottivapaasta kasvatustavasta kertova korvamerkki.

Ulkomaisen lihan riskit suuremmat

Monissa maissa antibiootteja syötetään tuotantoeläimille rutiininomaisesti. Niitä käytetään broilereiden kasvun edistämiseen ja ennaltaehkäisemään sairauksia. Näissä maissa lihasta löytyy niin ikään paljon antibioottiresistenttejä bakteereita, jotka voivat levitä ihmisiin elintarvikkeiden välityksellä tai suoraan eläimistä

Maailman terveysjärjestö WHO on nostanut antibioottiresistenssin leviämisen yhdeksi suurimmista globaaleista terveysuhkista. Mitä enemmän ihmiset ja elintarvikkeet reissaavat, sitä nopeammin ja todennäköisemmin uhattuna ovat myös suomalaiset kuluttajat

Antibioottiresistenttien superbakteerien, kuten sairaalabakteeri MRSA:n tai virtsa- ja vatsan alueen tulehduksia aiheuttavan ESBL:n, yleistyminen pidentää terveydenhuollon hoitojaksoja, lisää kustannuksia, hoitojen epäonnistumista ja kuolemantapauksia.

Lisätietoja: Lihan tuoteryhmäjohtaja Tuomas Kujala, Atria Suomi Oy, p. 040 521 3798